kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kayıp marker 1.5 yıl sonra şirketin kasasından çıktı

HACER GEMİCİ
Deposunda akaryakıt yerine su çıkan Yuropet'te "Kayboldu" denilen 103 litre marker şirketin kasasında çıktı. Söz konusu marker kaçak olarak kullanılsa 30 milyon YTL vergi kaybı olacaktı..
Yaklaşık 1.5 yıldır kayıp olan 103 litre 'ulusal marker' sonunda bulundu. Kaçakçılığı önlemek üzere akaryakıta karıştırılan ve işaretleyici olarak ifade edilen ulusal markerle ilgili süren takip Yuropet'in Mersin'de mühürlü olan kasasında sonlandı. Mersin Emniyet Müdürlüğü'nün Mart 2007'te akaryakıt dağıtım şirketi Yuropet'in Mersin'de bulunan depolarına yaptığı baskında 4 bin ton mazot yerine 'su' bulunmuş bunun üzerine şirketin sahibi ve yöneticileri hakkında 'akaryakıt kaçakçılığı' soruşturması başlatılmıştı. Operasyon sırasında şirketin elinde bulunması gereken 103 litre ulusal markerin de kayıp olduğu ortaya çıktı.

TÜBİTAK DA ONAYLADI
Söz konusu markerin kaçak akaryakıta karıştırılması ile 30 milyon YTL'lik vergi kaybının ortaya çıkacağını hesaplayan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu da Mersin Emniyet Müdürlüğü'ne kayıp markerin bulunması için başvuruda bulundu. İşte aradan geçen yaklaşık 1.5 yıllık süre sonunda 'kayıp marker' şirketin Mersin'de mühürlenerek el konulan kasasında çıktı. Emniyet yetkilileri tarafından bulunan 4 bidon kontrol için TÜBİTAK'a gönderildi. Kurumdan EPDK'ya gönderilen yazıda bulunan sıvının 'kayıp ulusal marker olduğu ve özelliklerinde herhangi bir bozulma belirlenmediği' ifada edildi. Edinilen bilgiye göre söz konusu marker eğer kötü niyetli kişilerin eline geçseydi 12 milyon litre kaçak akaryakıt legal hale getirilebilecek ve vergi kaybı da 30 milyon YTL'yi bulacaktı.

STOKLA GELEN YASAK
Koçak Grubu'na ait Yuropet'e bir başka ceza da EPDK'dan geldi. Kurum yasaya göre depolarında bulunması gereken ulusal stoğu tutmadığı için şirketin faaliyetlerini 1 ay boyunca durdurdu. Söz konusu karar şirketin adresine tebliğ edildi, ancak bir süre sonra tebligat 'şirket yerinde bulunmadığı'için geri döndü. Bu arada Yuropet'in internet sitesinde yer alan telefonların 'başkaları üzerine' devredildiği tespit edildi. Şirketin bayilerinin büyük çoğunluğunun ise başka dağıtım şirketi ile anlaştığı görüldü.