kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Fed Başkanı Ben Bernanke:

Kim ne dedi?

Fed Başkanı Ben Bernanke:
Risk devam ediyor piyasa stres altında

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke ABD ekonomisinin kırılgan olmaya devam edeceğini belirterek özellikle finansal piyasalardaki stres, artan işsizlik, konut sektöründeki gerileme ve yüksek enerji ve gıda fiyatları nedeniyle artan enflasyon baskısının piyasaları ve ABD ekonomisini yoğun stres altında bıraktığını söyledi. ABD ekonomisinde aşağı yönlü risklerin artarak devam ettiğini ifade eden Bernanke, enflasyonun da kısa vadede yüksek kalmaya devam edeceğini öngördü. Bankanın temel odaklandığı konunun fiyat istikrarı olduğunu yineleyen Bernanke, enflasyon beklintilerini de yüzde yüzde 3.8 ile yüzde 4.2 aralığına çıkardı.


Ünlü spekülatör George Soros:
Fannie ve Freddie sonuncu kriz değil
ÜNLÜ spekülatör ve dolar milyarderi George Soros, ABD'nin en büyük konut finansman şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac ile ilgili krizin sonuncu olmayacağını söyledi. Soros, "Bu vaka (Fannie Mae ve Freddie Mac ile ilgili) sonuncu değil. Yıl boyunca süren küresel mali piyasalardaki sıkıntı hayatımdaki en ciddi mali krizi gösterdi'' dedi. Freddie Mac ve Fannie Mae'nin likitide krizi değil, borçlarını ödeyebilme gücü krizi sorunu olduğunu söyleyen Soros, "Onların borçlanmalarında sorun yok. Aslında sorun varsa Fed likitide sağlar. Konut sektöründeki kötüleşme, hacizler bu şirketlerin öz sermayelerinde fazlasıyla kayıplara yol açabilir'' diye konuştu. Hükümetin etkili önlemlerinin ABD dolarını baskı altında tutabileceğini vurgulayan Soros, "Sanırım dolar savunmasız, çünkü ekonomi durgunluğa gidiyor ve yetkililerin faaliyetleri borçların birikmesine yol açıyor'' dedi.

FDIC Başkanı Sheila Bair:
Mevduatlarınız batmadı, güvencede

ABD'NİN bankacılık düzenleme ve denetleme kurulu olan Federal Mevduat Sigorta Kuruluşunun (FDIC) Başkanı Sheila Bair, ABD'de bankacılık sisteminin kesinlikle güvenli olduğunu ve Amerikalıların bankalardaki mevduatlarının korunduğunu söyledi. Bair, "Mevduatlar kesinlikle güvende ve bankacılık sistemi bir bütün olarak kesinlikle güvenli'' dedi. IndyMac Bank gibi başka bankaların da kapanma olasılığı bulunduğunu, ancak bunun büyük çaplı olmayacağını belirten Bair, "8 bin 500 banka var ve bu sadece biri'' dedi. Bu yıl 5 bankanın kapandığını söyleyen Bair, ''Bankaların şimdi sıkıntıları olmadığını söyleyemem. FDIC'in 75 yıllık tarihinde hiçbir mevduat sahibi mevduatlarındaki tek bir peniyi kaybetmedi'' dedi.

'Lehman için Avrupalılar sırada'

İFLASIN eşiğine geldiği söylentileri ile çalkalanan ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers'ın iflas etmesi durumunda alıcılarının hazır olduğu bildirildi. Marketwatch'un haberine göre, ABD kaynaklı mortgage krizinde ağır hasar alan ABD'li bankanın talipleri arasında Alman Deutsche Bank ve İngiliz Barclays'in isimleri geçiyor. Ayrıca Asya operasyonları ile finans krizinden fazla etkilenmeyen HSBC'nin de Lehman Brothers ile ilgilendiği söyleniyor. Lehman Brothers hisselleri bu yıl yüzde 80 düşerken, önceki gün açıklanan kurtarma planı ardından şirket hisseleri yüzde 14'lük kayıpla son 10 yılın en düşük seviyelerine gerilemişti.
Haberin fotoğrafları