kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
J. M. Zapatero

'Olmayan devletle anlaşma yapılmaz'

İspanya yargıtayı, "sağlık protokolü" imzalayan özerk bölge Bask ve Kuzey Irak'taki Kürt yönetimini eleştirdi. Yargıtay anlaşmayı geçersiz sayarken "Var olmayan bir devletle bir hükümet anlaşma yapamaz" yorumu yaptı..
Biri İspanya'nın ayrılıkçı özerk bölgesi Bask, diğeri Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi... Bu iki tartışmalı bölgenin 2002'de imzaladığı sağlık protokolü dün İspanya'da yargıtay tarafından geçersiz sayıldı. Yargıtay'ın karar metninde ise "Var olmayan bir devlet ile var olmayan bir hükümetin sağlık bakanının imzaladığı anlaşma geçerli değildir" denildi. Böyle bir anlaşmanın İspanya anayasasında devlete verilen yetkilerin Bask yönetimi tarafından gaspı anlamına geldiği belirtildi.

'DEVLETSİZ MİLLET'
İspanyol basını sağlık protokolünde "Kürdistan, Irak, İran, Türkiye, Suriye ve Ermenistan'ın kesiştiği topraklarda bulunan ve devleti olmayan bir millettir" ifadesinin yer aldığını yazdı. İspanya Başbakanı Jose Manuel Zapatero referandumla bağımsızlık kazanmaya çalışan Bask bölgesi nedeniyle arka arkaya zor günler yaşamıştı.