kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
N. Sarkozy - R. Tayyip Erdoğan

Karar demokrasiye uygun olmalı

BELKIS KILIÇKAYA
Akdeniz İçin Birlik Zirvesi'ne katılan Başbakan Erdoğan ve Sarkozy'nin görüşmesinde kapatma davası ve AB üyelik müzakereleri ana gündem maddesiydi. Sarkozy müzakerelerin belirtildiği gibi süreceğini taahhüt etti..
Fransa'nın başkenti Paris, 43 ülkenin katıldığı tarihi Akdeniz İçin Birlik Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor... Zirveye katılmak için Paris'e gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün sabah Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bir araya geldi. Erdoğan ve Sarkozy arasındaki görüşme, Elysee Sarayı'nda gerçekleşti. Sarkozy, Erdoğan'ı Elysee Sarayı'nın girişinde karşıladı. Yaklaşık 40 dakika süren görüşme sonrası basının sorularını Fransa Cumhurbaşkanlığı sözcüsü yanıtladı. Sözcü, tam üyelik müzakereleri ve kapatma davası hakkında iki liderin görüştüğünü kaydetti. Sözcü, Erdoğan'ın tam üyelik müzakereleriyle ilgili olarak Türkiye'nin beklentilerini Sarkozy'ye ilettiğini, Sarkozy'nin de "dönem başkanlığı boyunca daha önce taahhüt ettikleri gibi müzakerelerin normal bir şekilde devam etmesi için çalışacaklarını" söylediğini belirtti. Sarkozy'nin hazır olan bölüm başlıklarının açılacağını belirttiği de ifade edildi. Görüşmede, Sarkozy'nin Anayasa Mahkemesi'nde AK Parti hakkında açılan kapatma davasına ilişkin görüşleri sorduğu, Başbakan Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karara güvendiğini ve kararın en kısa zamanda çıkmasını ümit ettiğini söylediği kaydedildi.

KATILIM İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ
Sarkozy, "Anayasa mahkemesinin kapatma davasına ilişkin kararının çoğulcu bir demokrasiye ve hukuk devletine uygun çıkmasını dilediğini" söyledi. Sarkozy, anayasa mahkemesinin kararının ardından, dönem başkanı ülke olarak Fransa'nın tepkisinin, Türkiye ve 27 ülkeyle istişare ederek verileceğini belirtti. Sözcü görüşmede Sarkozy'nin Erdogan'a bu davanın sonucunu nasıl gördüğüne ilişkin sorular sorduğunu ancak Erdoğan'ın detaya inmediğini aktardı. Erdoğan, Sarkozy'e, kararın bir an önce çıkmasını beklediğini, yabancı sermayenin belirsizlikten olumsuz etkilenmesini istemediğini de söylemekle yetindi. Türkiye'nin zirveye katılmasına teşekkür eden Sarkozy, Paris ve Ankara'nın Ortadoğu konusunda aynı istikamette hareket ettiklerini de söyledi. Zirve, kapanış bildirisiyle sona erdi. Bildiride, projeye katılan ülkeler, bölgenin istikrarına verdikleri öneme güçlü vurgu yaptı. "Akdeniz ve Ortadoğu'nun kitle imha silahlarından tamamen arındırılmış bölge olması için çalışılmasına ortak karar verilmesi" hususu da kapanış bildirisinde yer aldı.