kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Birinci rekoru kırıldı yerleştirme zor olacak

Nergis DEMİRKAYA ANKARA
Bu yıl son kez yapılan OKS'de 52'si özel okuldan 97 birinci çıktı. Uzmanlar "100 üzeri net yapan öğrenci sayısı geçen yılın iki katı. Bu yoğunluk iyi okullara yerleştirmede sorun çıkarır" diyor..
İlköğretim son sınıf öğrencilerinin katıldığı ve bu yıl son kez yapılan OKS'de 97 öğrenci 500 tam puan alırken sıfır çeken öğrenciler geçen yıla göre 4 bin artarak 31 bine yükseldi. Birincilerin 52'sinin özel okul öğrencisi olması dikkat çekti. Fen, Anadolu, sosyal bilimler, polis koleji ve özel okullara yerleşmek için yarışan öğrencilerin katıldığı sınavın sonuçlarını Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik açıkladı. Sınava katılan 905 bin 930 öğrencinin 59 bin 822 TM puan türünde, 33 bin 287'si MF puanında 160 baraj puanını geçemedi. 31 bin 221 bin öğrenci ise sıfır çekti. Sıfır çeken öğrenciler arasında hiç doğru soru yanıtlamayan öğrenci sayısı 11 oldu. Başarılı öğrenci sayısındaki artış genellikle batı illerinde yaşanan birinci çıkaran il sevincini aralarında doğu illerinin de bulunduğu 41 ile yaydı. İstanbul'da 18, Ankara'da 10, Kocaeli'nde 7, İzmir'de 6, Konya'da 4, Adana'da 4 birinci çıktı. OKS'nin TM ve MF puanlarında en başarılı ili Burdur son OKS'de de değişmedi. Burdur'u TM alanında Eskişehir, Edirne, Nevşehir, Isparta, Kırşehir, Çanakkale, Ankara, Yalova ve Kırklareli takip etti. En çok öğrencinin sınava katıldığı İstanbul ise en başarılı iller listesinde 9 sıra gerileyerek ancak 52'nci sırada kendine yer bulabildi. En başarısız iller ise geçen yıl olduğu gibi sırasıyla Hakkâri, Şırnak ve Ardahan oldu.

SIFIR ÇEKENLERE DİKKAT
Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat sınavda bu kadar birinci çıkması düşündürücü olduğunu belirterek "Sıralama sınavı açısından başarısız bir sınavdır. İyi okullara öğrenci yerleştirirken ciddi sıkıntı yaşarız. Doğu illerinin başarısı, eğitime verilen önemin arttığını gösteriyor. Ancak, sıfırcı öğrencilere dikkat edilmeli. Bu okullar bulunup başarısızlığın nedenleri araştırılmalı" dedi. TÖDER Akademik Direktörü Prof. Dr. Adil Çağlar de "OKS bir eleme sınavıdır. Sınava giren herkesin gönlünü hoş etmek bu tür eleme sınavlarının işi değildir. Şişme yerleştirme sürecini zora sokar" dedi.
İsmet ACAR-Mehmet BONCUK-Soner TOROS-Miray ŞENSERT-Sırrıberk ARSLAN