kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Başbakan Erdoğan ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki (sağda) iki ülke arasında stratejik ilişkiler yüksek konseyi kurulmasına ilişkin anlaşma imzaladı.

Türkiye, Irak'tan petrol alıp dünyaya satacak

OLCAY AYDİLEK
Başbakan Erdoğan'ın 1 günlük Irak ziyaretinde enerji konuşuldu. Anlaşılan konular arasında Türkiye'nin kaliteli petrol alıp Ceyhan'dan dünyaya satması da yer alıyor..
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), bir süre önce dışlandığı Irak'ın zengin yataklarının bulunduğu güney bölgelerinde petrol arayacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Malezya ziyaretini erteleyerek Irak'a yaptığı 1 günlük ziyarette, Türkiye ile Irak arasındaki petrol ve fuel-oil ticaretine damga vuracak önemli adımlar atıldı. SABAH, Irak ziyaretinde enerji sektörüyle ilgili görüşmelerin perde arkası bilgilerine ulaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal ve BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol'un da hazır bulunduğu toplantılarda, enerji sektörüne ilişkin kritik bazı konular masaya yatırıldı.

İŞTE KRİTİK KARARLAR
En önemli kararlardan biri, petrol aramadan dışlanan Türkiye'nin tekrar arama yapacak ülkeler listesine eklenmesi. Bu karara göre Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Irak'ın güneyindeki zengin sahalarda petrol arayabilecek. TPAO, bunun için bir konsorsiyum çatısı altında faaliyet göstereceği ortak arayışına girecek. TPAO'nun, Irak'tan ince ve kaliteli günlük 3 bin varil petrol ithal edecek. TPAO, Türkiye'den çıkan ağır petrolle, Irak'tan aldığı petrolü karıştırıp, boru hatlarından akacak hale getirecek. Harmanlanan petrol, boru hatlarıyla Ceyhan'a indirilecek. Ceyhan'dan uluslararası pazarlara ihraç edilecek. Bir diğer karar da TPAO'nun alt şirketi Turkish Petroleum International Company (TPIC), Irak'tan yılda 150 bin ton fuel-oil alıp bunu Türkiye'de satılmasıyla ilgili. Ayrıca TPIC'ın, Irak'tan 18 milyon dolar alacağı için de Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen başkanlığında bir heyet görüşme trafiğini yönlendirecek. Enerji Bakanlığı yetkilileri, TPAO'nun Irak'ın güneyinde petrol arayacak şirketler arasında yer almasının önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekerek, bu konuda bir metnin de imzalandığını söyledi. Yetkililer, Kuzey Irak'ta petrol arama, iki ülkenin ortak rafineri yapımı gibi konuların gündeme gelip gelmediği sorusunu, "Türkiye, Irak'ın herhangi bir bölgesinde girişeceği faaliyetleri, merkezi otoriteyle koordine halinde yürütecek" dedi. Ortak rafineri yapımının söz konusu olmadığını kaydeden yetkililer, "Irak, başta benzin olmak üzere beyaz ürün talebinde bulunuyor. Bu ihtiyacı, koşulların elverdiği ölçüde karşılamaya hazırız" dedi.

NABUCCO KISA VADEDE ZOR
Görüşmelerde doğalgaz konusu da gündeme geldi. Irak'taki doğalgaz sahalarının durumu ve üretimlere ele alındı. Irak'ta çıkan gazın, kısa vadede ülkenin elektrik üretiminde kullanılacağı belirtildi. Bu gelişme Irak'ın, Nabucco Doğalgaz Projesi'nde yer alma olasılığını bir süre için gündemden çıkardı. Toplantıda Irak'ın, Suriye ile yürüttüğü doğalgaz projesinin de değerlendirildiği öğrenildi.