kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ABD'nin iki büyük konut finansmanı şirketi Fannie Mae ve Freddie Mac kamulaştırma operasyonu ile karşı karşıya. ABD'de 6 trilyon dolarlık mortgage kredisi veren iki şirketin 77 milyar dolar zarar yazacağı beklentisi ABD hükümetini panikletti. ABD şimdi bu iki şirketi kurtarma seçenekleri üzerinde tartışıyor.

Fannie ve Freddie'de 'el koyma' korkusu

İLİŞKİLİ HABERLER
Fannie ve Freddie'de 'el koyma' korkusu
- ABD'deki mortgage kredilerinin yarısını veren ülkenin en büyük iki konut finansman şirketi Fannie Mae ve Freddie Mac iflasın eşiğinde

- İki şirketin toplam 77 milyar dolarlık zarar yazacağı tahmin ediliyor. ABD hükümetinin şirketlere el koyarak kamulaştırması bekleniyor

Petroldeki hızlı yükseliş ve ABD'de konut sektörüne ilişkin endişelerin artmasıyla uluslararası piyasalar haftanın son gününde çalkalandı. ABD'nin en büyük mortgage kredisi veren iki şirketi Freddie Mac ve Fannie Mae'nin iflasın eşiğinde olduğu ve ABD hükümeti tarafından el konulacağı ve kamulaştırılacağı yönündeki haberlerin ardından dünya borsaları kayıplarını artırdı. Freddie Mac ve Fannie Mae hisseleri yüzde 50'ye yakın geriledi. ABD'de toplam 6 trilyon dolarlık mortgage kredisi veren iki kuruluşun iflasın eşiğinde olduğu ve toplam 77 milyar dolarlık zarar yazacakları söylentileriyle şirket hisseleri 17 yılın en düşük seviyelerine indi. Fannie hisseleri hisse başına 6.22 dolara düşerken, Freddie hisseleri ise 4.22 dolara kadar geriledi. Uzmanlar, ABD hükümetinin iki şirketi de kamulaştırması durumunda en büyük zararı hissedarların göreceği ve şirket hisselerinin bütün değerini yitireceğini savundu. İki şirketin de iflas edemeyecek kadar büyük şirketler olduğunu belirten analistler, Fannie Mae ve Freddie Mac'in iflas etmeleri veye kamulaştırılmaları durumunda ABD konut sektöründeki bozulmanın daha da artacağı ve mortgage kaynaklı finans krizinin derinleşeceği uyarısında bulundular. Beyaz Saray'dan da konu ile ilgili bir açıklama geldi. Beyaz Saray'ın "ABD'nin iki büyük konut finansman şirketi için şu anda yapılacak en iyi şey Kongre'den gözetim düzenlemesi geçirmek olacaktır" açıklaması da borsalardaki düşüşü durdurmaya yetmedi. ABD borsaları açılışta ortalama yüzde 1.5 değer kaybetti. Avrupa borsaları da sert düşüşleri takip etti ve ortalama yüzde 2 değer kaybetti. Dolar uluslararası paralar karşısında değer kaybbederken, Euro dolar paritesi dün 1.5935 sente kadar yükseldi.

MOBIUS: TÜRKİYE CAZİP ÜLKE
Uluslararası piyasalardaki bozulmaya paralel İMKB-100 endeksi de dün günü düşüşle kapattı. Endeks yüzde 1.6 değer kaybederek, 35 bin 6 puana gerilerken, dolar bankalararası piyasada 1.2265- 1.2290 liradan kapanırken, faizlerde de yükseliş görüldü. 13 Ocak 2010 vadeli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi pazartesi günü valörlü işlemlerde yüzde 21.72'ye çıktı. Bu arada ünlü spekülatör ve yatırımcı Templeton fonunun kurucusu Mark Mobius, Türkiye'nin Rusya ve Polonya ile birlikte en cazip yatırım ülkteleri arasında olduğunu belirtti.