kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Papa 16’ncı Benedict

Vatikan borç batağında

YASEMİN TAŞKIN ROMA
Dolara bel bağlayan Katolik Kilisesi kur kurbanı oldu. Zaten ekonomik kriz içindeki İtalyan halkının vergileri de Vatikan'ı kurtaramadı ve Kilise'nin borcu 9 milyon Euro'ya çıktı. AB soruşturma istedi ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Vatikan borç batağında
Katolik Kilisesi'nin merkezi Vatikan, hiç olmadığı kadar borca girdi. Papa 16'ncı Benedict'in isteğiyle açıklanan yıllık bilanço, her yıl milyonlarca Euro ve dolar bağış alan ve vergisiz onlarca kuruluşu işleten dini kurumun dolar kurbanı olduğunu ortaya koydu.

VERGİLERDEN MUAF
İtalyan vatandaşları gibi ekonomik geleceğini karanlık görmeye başlayan Vatikan'ın 2007'de 9 milyon Euro'luk açığı olduğu kaydedildi. Bilançoya göre Kilise'nin geçen yıl bütçe gelirleri 236 milyon 737 bin Euro; giderleri ise 245 milyon 805 bin 167 Euro. Vatikan Ekonomi Bakanı Piskopos Velasio De Paolis'e göre açığın nedeni mali gelirlerdeki azalma. Finans uzmanları, iki yıl önce 13 milyon Euro olan girdilerin geçen yıl 1.4 milyon Euro'ya gerilediğini belirtti. De Paolis, aradaki büyük farkın nedenini kurdaki dalgalanmalara ve özellikle de ABD dolarına bağladı. Vatikan'ın tüm emlak gelirleri, İtalyan devletiyle yapılan özel anlaşmalarla vergiden muaf tutuluyor. Vatikan, ticari faaliyette bulunduğu özel üniversiteler, okullar, hastaneler, oteller, sinema ve tiyatrolar için vergi ödemiyor. Bu imtiyazlar ciddi bir ekonomik krizde olan İtalya'da Kilise karşıtlarını ciddi biçimde kızdırıyor. Emlak vergisinden de muaf olan Vatikan'ın "hazinelerinin" toplam tam olarak değerini tespit etmek de güç.

İTALYA'DAN HASIRALTI
Ayrıca İtalyanlar gelirlerinin binde 8'ini de doğrudan Vatikan'ın kasasına gönderiyor. AB Komisyonunun uyarıları, Vatikan'ın İtalya'daki diğer ticari faaliyetlere yaptığı haksız rekabet, Vatikan'a uygulanan ekonomik, finansal imtiyazlar konusunda yapılan uyarılar, şimdiye kadar bir sonuç üretmedi. İtalyan hükümeti AB'nin soruşturma talebini de güya bir çalışma komisyonunda şimdilik hasıraltı etti.