kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Vizyon küresel uygulama yerel...

Bugün Türkiye'nin seçkinlerinden söz edeceğiz. Kendileri, küreselleşmeye "evet" diyor! Ancak sahip oldukları sermayeyi bir türlü "küreselleştiremiyor!" Türk özel sektör sanayi üretiminin yüzde 42'sini gerçekleştiriyor. Ama "ekonominin siyaseti" oluşturduğu gerçeğini bir türlü kabul etmiyorlar.
O yüzden siyasetin dışında kalmak için kırk takla atarken, bir taraftan da siyasetin "başrol oyuncusu" olmak gibi bir misyon üstleniyorlar.
Sonuçta, edebiyatçı Murathan Mungan'ın dediği gibi, "Ya dışındasındır çemberin, ya da içinde yer alacaksın!.."
Çünkü başka yol yok!
Bu görüntüsüyle Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) kafamı karıştırmaya devam ediyor.
Bu çelişkili durumu Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç'un iş hayatında 50'nci yılını kutladığı gecede pek çok TÜSİAD üyesine sormadan edemedim.
En farklı yanıt, TÜSİAD'ı yıllar önce terk eden Kıraça Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç'tan geldi.
"Küreselleşmeye karşıyım," dediği an durdum!
Otomotiv endüstrisinin montajla yola çıkmasına öncülük eden üç karar vericiden biri olan Kıraç'ın inandığı sektör çoktan küresel dünyaya entegre oldu... Kıraç ise küreselleşmeyi reddediyor!
Galiba büyük Türkiye çelişkisi bu!..
Sermaye ile iktidar ilişkisini bu çerçevede analiz etmek şart. Açıkçası İnan Kıraç'la yeni Türkiye yolculuğu üzerine konuştuk. Detayları daha sonra yazacağım.
Çünkü benim yanıtını aradığım soru, TÜSİAD'ın son yaptığı Yüksek İştişare Konseyi Toplantısı'nın arka planıydı.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş niye çağrılmıştı?
Anayasa konvansiyonu neyin nesiydi?
Belki abarttığımızı düşüneceksiniz ama TÜSİAD'da hem başkanlık, hem de YİK başkanlığı yapmış pek çok üye, "Derviş'in geleceğinden haberimiz yoktu," dediğinde hiç şaşırmadım.
Hatta ismi bizde, eski YİK başkanlarından biri, "Derviş, Bülent Eczacıbaşı'nın en yakın arkadaşıdır. Eczacıbaşı'yla konuştum, Derviş'in geleceğini bilmiyordu!" dediğinde gülümsedim. Güç paylaşımı böyle bir şey işte! Küresel TÜSİAD, dört nala yerel vizyonla koşuyor! Küçümsediği Anadolu sermayesinin vizyonu bile çok daha küresel!
Kimse alınmasın! TÜSİAD, bir an önce özeleştiri yapmalı! Çünkü, üreten ve istihdam yaratan TÜSİAD'a ihtiyaç var!..