kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Türkiye petrol fiyatını 10 $ zıplatacak

Lütfen not edin! Temmuz sonunu bulmaz, dünya ham petrol fiyatlarını ülke olarak zıplatacağız!
Sakın ola, "Hadi canım sen de" filan demeyin! Çünkü 1 Temmuz 2008 günü "motorin, mazot, diesel" dediğimiz akaryakıt ürününde AB standardına geçiyoruz.
"1000 ve 2000 ppm" lik motorin kullanımı bitiyor. Yerine az kullandığımız "50 ve 10 ppm" geliyor. Kısacası "Eurodiesel" ile birlikte hayatımız değişecek.
Niye mi?
Türkiye, 13-13.5 milyon ton motorin tüketiyor. Gelin görün ki, Tüpraş'a bağlı dört rafineri yılda en fazla 6.5 milyon ton motorin üretiyor. Geri kalan 6 ile 7 milyon ton motorin ithal ediliyor. Türkiye, bugüne kadar 1000 ve 2000 ppm'lik motorini Rusya'dan ithal etti. Şimdi durum değişiyor. Çünkü Rusya'da 50 ppm'lik motorin üreten rafineri yok!
Türkiye, 1 Temmuz'da Eurodiesel'e geçecek, tamam da, başta İspanya olmak üzere İtalya ve Yunanistan'da 50 ppm'lik motorin üreten rafineriler tam kapasite çalışıyor. Kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kadar ürün üretiyor. O yüzden Türkiye, motorin bulmakta sıkıntı yaşayacak!
Akdeniz çanağında akaryakıt fiyatları zıplayacak! Tüpraş'ın eski genel müdürü ve Milangaz Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Danış'a göre, Türkiye, çok yakında ham petrol fiyatlarını en az 10 dolar zıplatacak.
Duyurulur!