kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Fiyatı bırak avansa bak!

Zor oyunu bozar! Bu kez de öyle oldu, fındıkta iki yıldır uygulanan yanlış politika dibe vurdu. Olan, 1 milyar dolar fındık zararı yazan Türkiye'ye oldu. Bu oyunda hem Fiskobirlik, hem Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hem de üretici kaybetti. Açıkçası oyunun kazanan tarafı yok!
Geçen yıl rekolte 500 bin ton, bu yıl en az 850 bin ton rekolte tahmini yapılıyor.
Fiyat ne olacak? Bu kadar ürün nasıl pazarlanacak?
Hiçbir şey belli değil. Görünen o ki, ortalık toz duman olacak.Yeni ürünle birlikte fındık dağları yığılacak. İki yıldır Fiskobirlik yerine alım yapan TMO'nun deposunda 320 bin ton fındık bekliyor. Zarar, 1.2 katrilyon lira. TMO, elindeki stoku eritmek için kırk takla atıyor. Bir ay önce ihale açtı, olmadı. Ankara'dan yansıyan havaya bakılırsa bu kez, stoktaki 30 bin ton fındığı 1.1 YTL'ye Fiskobirlik'e devredecek.
Karadeniz, Bakanlar Kurulu'na giden 'fındık kararnamesini' bekliyor.
Yeni sezon açılışına bir buçuk ay kala fındıkta neler oluyor?
Malum, siyasetçi, 'birliklere' el atıyor, birlikler, 'politika' yapmaya bayılıyor.
Bu yanlış, fındıkta iki temel sorunun çözümünü engelliyor. Fındıkta en temel sorun 'arz fazlası.' Bugüne kadar hiçbir hükümet fındık üretimindeki 'arz fazlası' sorununu çözmeye yanaşmadı. Siyasetçi, fındık dikim alanlarına sınırlama getirmeye cesaret edemedi.
İki yıl önce Fiskobirlik yerine alım yapmak üzere pazara giren TMO ise elinden geleni yaptı. Fakat bir türlü denge fiyatını oluşturamayınca spekülatörler ortalığı karıştırmaya devam etti. Dağ gibi biriken stoku eritmek, fındığı pazarlamak için özel bir strateji geliştirilemedi.
AK Parti'ye oy veren Karadeniz'deki fındık üreticisi artık 'radikal' bir karar bekliyor. Diyeceksiniz ki; "Yahu bu radikal karar neyin nesi?"
Yanıtı, Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Arslantürk veriyor; "Artık hükümet fındıkta fiyat vermemeli! Fındık fiyatını piyasa belirlemeli. TMO ve Fiskobirlik piyasadaki arz fazlasını geçici olarak ortadan kaldırmak için ortak bir alım organizasyonuna gitmeli ve üreticiye avans vermeli!"
Herkes görev başına!