kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Sermaye Piyasası Konseyi

Sermaye yoksulu bu ülkede kapitalizmin mabedi sayılan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) gelecek vaat ediyor mu? Sözü uzatmayalım. Verilere birlikte bakalım.
İMKB'de işlem gören tüm şirketlerin toplam piyasa değeri 230 milyar dolar.
İMKB'de yabancı payı yüzde 71.
Takasbank'a kayıtlı 1 milyon 200 bin yatırımcı var. Aktif hesap sahibi yatırımcı sayısı 659 bin.
786 bin yatırımcı ancak 50 bin YTL tutarında portföy sahibi. 1417 yatırımcı 1 milyon YTL'nin üzerinde portföy tutuyor.
Kısacası 106 aracı kurum toplam bin yerli yatırımcıya hizmet ediyor.
İMKB S.O.S veriyor!..
Görünen köy kılavuz istemiyor. Yerli yatırımcı, 'Yabancıya sıfır yerliye yüzde 10(!) vergiye' filan takılmıyor. Hep köşe dönmek üzere uğradığı İMKB'ye artık dönülecek köşe kalmadığı için hiç mi hiç uğramıyor. Hele sanayiciler yok mu? 2001 krizi ve Derviş'in 'dalgalı kur' politikası yüzünden borsayla yollarını kesip atalı yedi yıl oldu.
Örnek verelim.
1992 ile 2000 yılları arasında İMKB'de her yıl ortalama 25 şirket halka açılırken, 2001 ile 2008 yılları arasında ortalama 6 şirket halka açılma yolunu seçti. Değerli YTL sanayiciye yurtdışından ucuz dövizle borçlanma imkânı sundu sunmasına da ucuz dövizi bulan şirket sahibi halka arz yoluyla fon yaratan İMKB'nin yolunu unuttu.
Tabii, 2001 bankacılık krizinde iş başında olan bürokrat ve siyasetçiler de bir o kadar suçlu. Krizin yarattığı riski olduğu gibi hisse senedi piyasası yatırımcısına yükleyip, sermaye piyasası yatırımcısına büyük darbe vurdular, 400 bin borsazede ortada kaldı.
Sonunda Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren sermaye piyasasına el attı.
Kısa bir süre önce Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İMKB, İstanbul Altın Borsası (İAB), İzmir Vadeli İşlemler Borsası , Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği, Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun yetkilileriyle bir araya geldi. İki toplantı yapıldı, ' Sermaye Piyasası Konseyi' oluşturuluyor. Eylem Planı hazırlığı sürüyor.
Ortaya 'Ulusal Sermaye Piyasası' vizyonu çıkacak.
Bu kez dağ fare doğurmamalı!
Çünkü, sermaye piyasasının nefesi tükenmek üzere!