kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MAHMUT ÖVÜR

Suç CHP'de mi SE'de mi?

CHP ile Sosyalist Enternasyonal ilişkisi doğrusu sadece bugün değil, uzun yıllardır sorunlu. Özellikle Kürt meselesi ekseninde zaman zaman sıkıntılar yaşandı. Ama en önemlisi, SHP döneminden bu yana sosyal demokratlarımızın, SE'nin komitelerinde görev almıyor olması.
Eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş şöyle diyor:
"Sosyalist Enternasyonal'e kayıtlı 160'a yakın parti var. Farklı ülkelerden, çok farklı tavırları olan partiler bunlar. Ermenistan'ın Taşnak Partisi de var, Pakistan'ın Halk Partisi de. Homojen değil yani. Bizdeki sorun CHP'nin Sosyalist Enternasyonal'e gereken önemi vermemesi, hiçbir komitenin çalışmasına katılmaması. Bu komitelere katılım, birliğin diğer üyeleriyle ilişkiler ve SE'deki konum açısından önem taşıyor."
Türkiyeli sosyal demokratların bu ilgisiz tavrıyla, CHP'nin özellikle 2000'den sonraki anti AB'ci tavrı bir araya gelince; Sosyalist Enternasyonal'le CHP ilişkileri zayıfladı ve gerildi.
CHP'nin özellikle 301'inci madde, Vakfılar Yasası ve 27 Nisan emuhtırası karşısındaki tavrı da bu süreci körükledi.
DİSK Başkanı ve 10 Aralık Hareketi kurucularından Süleyman Çelebi şöyle diyor:
"CHP'nin bazı temel yaklaşımlarıyla, Avrupa'daki sosyal demokratların yaklaşımları hiç örtüşmüyor. Demokrasi ve evrensel normlar konusunda çok farklılık var. Ama bu, bugünün sorunu değil. Zaten Sosyalist Enternasyonal gibi bir yapı da iki ayda rota değiştirecek bir konumda da değil. Sorun CHP'nin kendini yenileyip yenileyememesinde..."
Atina'da yapılan Sosyalist Enternasyonal toplantısına CHP Genel Başkanı Baykal'ın katılmaması son 8 yılda zayıflayan ilişkileri daha da aşağılara çekecek. Peki, kopar mı?
Karakaş da Çelebi de bu ilişkinin kopmayacağı görüşünde. Ancak bundan daha önemlisi Ercan Karakaş'ın sözünü ettiği Sosyalist Enternasyonal'in komitelerinde Türkiye adına kimsenin görev almaması...
Bu kuşkusuz Türkiye'nin dışlanması anlamına geliyor. Orada yoksanız, orada tartışılan konuların içinde de yoksunuz... Ercan Karakaş şöyle diyor:
"CHP'nin daha etkin olması lazım; içe kapanık, uluslararası ilişkilere önem vermeyen bir parti görüntüsü var. Şunu bilmeliyiz, birçok sorunu artık uluslararası arenada çözebiliriz. Sosyalist Enternasyonal'in bu konuda çok faydası olabilir."
CHP özellikle sol içinde işte bu nedenle sorgulanıyor. Düne kadar "modernleştirici bir parti" rolüyle Sosyalist Enternasyonal'de yer alırken, bugün eleştirilerin odağında yer almasına CHP'nin bir cevabı olmalı.