kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Oktay Uğurlu (ortadaki) ve şirketin AR-GE ekibi.

"Türkiye'den dünyaya doku ihraç edeceğiz"

ŞAH TANYERİ
İki Türk'ün kurduğu biyoteknoloji şirketi, kıkırdak dokusu ürettikten sonra ihracına hazırlanıyor. Şirket, Çin ordusu için de laboratuvar kuracak..
Anadolu sayfamızın son durağı Ankara'da, "Bunu da yapabiliyormuşusuz" deyip kıvanç duyacağımız bir başarı hikayesine daha yer veriyoruz. Bilkent Syberpalaza'daki Ars Arthro Biyotoknoloji A.Ş., doku ve organ mühendisliği alanında faaliyet göstermek üzere KKTC'de doktorluk yapan ortopedist Can Çobanoğlu ile Gazi Üniversitesi ekonomi bölümü mezunu Oktay Uğurlu tarafından 3 yıl önce kuruldu. Şirket, şimdilik kıkırdak dokusu üretiyor. Biopsi ile alınan kıkırdak parçasıyla, laboratuvar ortamı içinde 14 gün içinde doku üretimi gerçekleştiriliyor. Sonra bu doku, zarar görmüş bölgeye ameliyatla naklediliyor. Sağlık Bakanlığı, doku aktarımını ileri tedavi yöntemi kabul edince, devlet ve üniversite hastanelerinde 45 vakada uygulandı. Özellikle spor yaralanmalarında kullanılıyor.

ALMAN ŞİRKETİ ÖNCE YANAŞMADI
Can Çobanoğlu'nun teklifiyle bu işe girilmiş. Geleceğin teknolojisini ülkeye getirmek için önce İsrail'e gidilmiş, şartlar çok ağır olunca rota Almanya'ya çevrilmiş. Oktay Uğurlu, "Ars Arthro GmbH adlı firmayı bulduk. 'Türkiye henüz buna hazır değil' deseler de sonunda kendilerini ikna ettik. Teknoloji transferi anlaşmasıyla Almanya'daki laboratuvarın bire bir kopyasını, 400 bin Euro'luk yatırımla 2006 yılında Ankara'ya kurduk."