kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Araştırmaya 3 milyon Euro... Şirketin 27 ARGE mühendisi var. Hacettepe Üniversitesi'nden de 25 profesör, doçent, uzman danışmanlık hizmeti veriyor. Her yıl 3 milyon Euro Ar-Ge'ye harcanıyor.

Türk ordusu için görünmezliğin sırrına eriştiler

Öztek Tekstil, havadan nesneleri tanımayı önleyen ağla birlikte kızıl ötesi ışınlara yakalanmayan görünmez kumaşı da üretti..
ÖZTEK Tekstil, üretim yeri Çorlu olan bir aile şirketi. Aile üyelerinden Şefik Öztek'i Laila markasının yaratıcısı olarak anımsayacaksınız. Ahmet Öztek'in yönetimindeki şirketin AR-GE faaliyetlerinden bir bölümü, Beytepe'deki Hacettepe Üniversitesi Teknokenti'nde yürütülüyor. Öztek Tekstil'in Ankara Temsilcisi Celalettin Erkal'la görüşme sırasında, şirketin teknik kumaştaki gelişiminde, tekstil mühendisi olan Genel Müdür Eşref Akın'ın, İsviçre'deki eğitimi sırasında tez konusu olan geliştirilmiş gizlem ağı projesinin büyük katkısı olduğunu öğreniyoruz. Yıllar sonra Öztek'e kazandırılan bu proje sonucu, uydu veya hava araçları ile ağın arkasındaki nesneler tespit edilemiyor. Yakın ve uzak kızılötesi ışınlarla, termal kameralarla, radarla da tespit mümkün değil. Celalettin Erkal, kumaşla ilgili şu bilgiyi verdi: "Gizlem ağı, teknik deyimle imzanın şeklini değiştiriyor. Örneğin bir tank, ağaç olarak görünüyor. Uçak geçerken, radar dalga boyu ile tankı tespit edemiyor. ABD, Almanya, Fransa gibi gelişmiş ülkelerin ordularında kullanılan bu ağı, Türkiye'ye kazandırdık. 2002'de başlayan çalışmayla tamamen yerli teknoloji ile üretim aşamasına geldi. Test ediliyor."

YANMAYI GECİKTİRECEK
Şirket, kızıl ötesi ışınlar ve termal kameraların belirleyemediği, saf gümüşten dokunan görünmez kumaşı da üretti. Cep telefonu gibi radyasyon yayan cihazların etkilerinden de koruyan Texterm adlı bu kumaşın yanı sıra pilotlar ve itfaiyeciler için önemli olan yanmayı geciktirici kumaş ile kimyasal, biyolojik, radyoaktif serpintilere karşı kumaş da yapıldı.