kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yusuf Örnek

Vasco iflas edince sektör 587 Rus turiste sahip çıktı

HACER GEMİCİ
Rusya'dan turist getiren Vasco iflas edince Türkiye'de tatil yapan turistler ortada kaldı. Sektör kriz masası oluşturarak 587 Rus'a ücretsiz konaklama imkânı verdi..
Rusya'dan turist getiren Vasco- Detur'un sahibi Yusuf Örnek iflas edince turizmciler 'kriz masası' oluşturup 587 Rus turiste sahip çıktı. Örnek'in iflas haberinin üzerine Antalya Valiliği, Türkiye Otelciler Federasyonu TÜROFED), Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) ve Turizm Bakanlığı bir kriz masası oluşturarak Türkiye'nin gözde pazarı olan Rusya'nın zarar görmemesi için harekete geçti. 2004 yılında Türkiye'ye turizmine herşey dahil sistemi tanıtan Cem Kınay ve Oğuz Serim'in sahibi olduğu Vasco şirketi tarafından Detur'un Rusya ofisi satın alındı. 2006 yılında ise Kınay ve Serim Vasco-Detur'u çalışma arkadaşları olan Yusuf Örnek'e devretti. Akademisyen bir kimliği olan Örnek'in iflasının nedenleri henüz netleşmiş değil. Ancak piyasada dolaşan söylenti Örnek'in çeklerinin geri dönmediği. Antalya'daki evine kapanan Örnek'ten konuyla ilgili bir açıklama henüz gelmezken Türk turizm sektörü örnek bir davranış sergileyerek yüzde 25-40 gibi oranlarda her yıl büyüyen Rus pazarında yara alamamak için olaya anında dahil oldular.

BAKAN TAKİP EDİYOR
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Özgür Aslan, "Maalesef iflas tercih ettiğimiz bir durum değil ama olduktan sonrasına bakmakta yarar var. Şu anda Türkiye ayağında hiçbir Rus turist mağdur değil. Vasco-Detur tarafından getirilen Antalya'da 462, Bodrum, Marmaris ve Fethiye'de ise 125 misafirimizin var olduğu tespit edildi. Otellerle konuştuk, hiçbir misafir bu dönemde mağdur olmayacak ve ülkelerine sorunsuz olarak dönecekler" dedi. Gelişmeleri Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da bizzat takip ettiğini dile getiren Aslan, Rusya'da paket turların sigorta ettirildiğine işaret ederek, "Şu anda biz Türkiye'de olanların mağdur olmaması için uğraşıyoruz. Daha sonrası için paket alanlar zaten bu sigortadan faydalanabilecekler" değerlendirmesinde bulundu. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı (TÜROFED) Ahmet Barut da ortada hiçbir yolcuyu bırakmamaya çalıştıklarını dile getirerek şu açıklamalarda bulundu: "Bir kurumun batmasından müşteriler sorumlu olamayacağı için biz otellerle görüşerek Rus misafirlerin ücretsiz olarak ağırlanması konusunda anlaşmaya vardık. Sonuçta kimse ortada kalmadı."