kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Anadolu yakasına da taşınacak... Avrupa yakasında Beylikdüzü'nden Zincirlikuyu'ya kadar uzatılması planlanan metrobüs hattının Anadolu yakasında Kozyatağı'ndan Tuzla'ya kadar gitmesi planlanıyor.

Benzin % 20 zam yedi, İstanbullu toplu taşımaya akın etti

MENEKŞE ATASELİM
İstanbullular kendi araçları yerine toplu taşımayı tercih edince 2008'in ilk 3 ayında kentte toplu taşıma kullanan yolcu sayısı yüzde 10 arttı. Bu tabloyu yaratan en büyük etken benzine 1 yılda % 20 zam gelmesi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Benzin % 20 zam yedi, İstanbullu toplu taşımaya akın etti
Benzinin litre fiyatı son 1 yılda yüzde 20 artarak 3 YTL'nin üzerine çıkınca, İstanbullular kendi arabalarıyla işe gelip gitmek yerine toplu taşıma araçlarına hücum etti. Ocak 2008'de İstanbul'da otobüs, metrobüs, deniz ve raylı sistem taşımacılığını tercih edenlerin sayısı 74.4 milyon iken, mart ayında yolcu sayısı 82.6 milyon adede ulaştı. Buna göre, yılın ilk 3 ayında İstanbul'da toplu taşıma araçlarını kullanan yolcu miktarı yüzde 11 oranında arttı.

7.5 MİLYON YOLCUSU VAR
Ortalama 45 litrelik bir araç deposunu doldurmanın maliyeti bir yılda 26.5 YTL artınca toplu taşıma sistemlerine yönelmeyi tercih eden vatandaşların en fazla rağbet ettiği sistem ise metrobüs oldu. Öyle ki, bu yılın ocak ayında 6.2 milyon yolcu taşıyan metrobüs hattının martta taşıdığı aylık yolcu sayısı 7.5 milyon kişiye ulaştı. Yani, Avcılar-Topkapı mesafesini 67 dakikadan 22 dakikaya indiren metrobüs seferlerinin yolcusu 3 ayda yüzde 21 arttı. Toplu taşımada en fazla talep gören ikinci hat ise raylı sistemler oldu. Aksaray-Havalimanı hafif metro hattı, Taksim-4 Levent-Kabataş, Zeytinburnu-Fındıklı, Kadıköy-Moda- Sultançiftliği güzergâhlarında çalışan raylı sistemler martta 23 milyon yolcuya hizmet verdi. Bu rakam ocak ayında 20.4 milyon olarak hesaplanmıştı. Raylı sistemler yolcu sayısını 3 ayda yüzde 13 artırdı. İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) ise hızlı feribot seferleri de dahil edildiğinde deniz otobüsleri ve şehir hatları vapurlarında ocaktan marta kadar taşıdığı yolcu sayısı 7.2 milyon kişiden 7.9 milyon kişiye çıktı. Yılın ilk 3 ayında yolcu sayısı yüzde 10 oranında artan İDO'nun toplam araç sayısı da aynı dönemde 415 bin 148 adetten 473 bin 146 adede yükseltildi.

119 MİLYON KİŞİ OTOBÜSE BİNDİ
İETT otobüslerinin ocaktan marta kadar taşıdığı yolcu sayısı da 3 ayda yüzde 9 artış gösterdi. Ocakta 39.1, şubatta 37.4 ve martta ise 42.5 milyon yolcu taşıyan otobüsler bu dönemde toplam 119 milyon adetlik yolcu rakamını yakaladı. İDO'nun hizmet ihaleleri kapsamında 6 farklı hatta motorla deniz taşımacılığı yapan Dentur'un aylık yolcu sayısı ise martta 1.5 milyon kişiye yaklaştı. Dentur; Üsküdar-Beşiktaş, Üsküdar-Kabataş, Eminönü-Bebek hatlarında hizmet veriyor.