kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çin olimpiyatlara hazır

Yeni Haber
Çin'in başkenti Pekin'de 08-24 Ağustos 2008 tarihleri arasında yapılacak Dünya Olimpiyat Oyunları'nın tesisleri tümüyle tamamlandı.

Olimpiyat yetkilileri, olimpiyatların açılış ve kapanış törenlerinin yanı sıra atletizm ve futbol finallerinin de yapılacağı, Ulusal Stadyum'un (Kuş Yuvası) bugün tümüyle tamamlandığını açıkladılar. Yapılan son hazırlıklar ile Çin'in olimpiyatlara hazır olduğu belirtildi. Stadın proje müdürü Tan Xiaochun, olimpiyat tesisleri arasında en son bu yapının bitirilmesine rağmen, en iyi şekilde bitirilen tesis olduğunu söyledi. Stadın bitirilmesi diğer tesislerle beraber olacaktı ancak açılış törenindeki hazırlıklardaki değişiklilerden dolayı bitim tarihi bir ay gecikti.

20.4 hektar büyüklüğündeki alana kurulan stat, Pritzker ödülü sahibi İsviçreli Herzong & DeMeuron ve Çinli mimar Li Xinggang tarafından tasarlandı. Stadyum'un çelik yapılı örtüsü seyircileri yağmurdan ve güneşten koruyacak şekilde inşa edildi. Li Xinggang, "Seyirciler böylelikle kendilerini ormanda gibi hissedebilecek." dedi. Stadyumdaki ilk deneme müsabakası 18 Nisan'da yapılmıştı. Stat güneş enerjisi ile sulama ve temizlik için yıllık 58 bin ton yağmur toplama sistemiyle donatıldı.

500 milyon dolara mal olan Ulusal Stadyum'un yanında su sporları yarışmalarının yapılacağı 'Su Küpü' tesisi de bulunuyor. Yapımına 2003 yılında başlanan ve 91 bin kişilik kapasiteye sahip stadın 300 metre çevresine, geçtiğimiz günlerde olası terör saldırısına karşı füze rampaları yerleştirilmişti.