kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Keneden ölümlerin sayısı 50'yi bulabilir

Mustafa KAYA-SABAH
Uluslararası konferansta kene virüsünden 6 ayda 30 kişinin öldüğü, yıl sonuna kadar bu sayının 50'yi bulacağı bildirildi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Keneden ölümlerin sayısı 50'yi bulabilir
"Ebola'dan Kırım Kongo'ya Viral Kanamalı Ateşler" konferansı dün İstanbul'da başladı. Basın toplantısında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açan keneyle ilgili çok çarpıcı veriler ortaya konuldu. Konferansı düzenleyenlerden Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Önder Ergönül, virüsün biyoterörizm olabileceğini ancak şu anda bunu kanıtlamanın mümkün olmadığını ileri sürdü. Ergönül, Türkiye'de bu yıl 400-450 KKKA vakası görüldüğünü, 6 ayda 30 kişinin öldüğünü; bu rakamın yıl sonuna kadar 800 vakaya ulaşıp, ölüm sayısının da 50'yi bulabileceğini ifade etti. Özellikle kenelerin riskli olduğu bölgelerde bulunanları grip belirtisi gibi görülen kas ağrısına karşı uyaran Ergönül, bunun KKKA belirtisi de olabileceğini, hemen bir hekime gidilmesi gerektiğini söyledi.

İSTANBUL'DA KKKA KENESİ YOK
Ergönül, İstanbul'daki kenelerin hastalığa yol açan keneler olmadığın vurgulayarak, "Buradaki keneler ABD, Orta Avrupa ve İsveç gibi ülkelerdeki kenelerle aynıdır. Bunun haritası da düzenlenmiştir. İstanbul kenelerinin AB'ye girdiği söyleyebilir" şeklinde konuştu. İtalyan Viroloji Derneği Başkanı Giorgio Palu: "KKKA virüsü biyoterörizm ajanıdır doğru ancak bunu kanıtlayamayız. Bu söylenti yıllardır var. Anadolu'da 2002 yılında patladı. Bunun asıl nedeni değişen bitki örtüsü ve köylerden yapılan göçler. Meralar boş bırakıldı. Yabani hayvanlar çoğaldı. Tüm bunlar virüse etken" dedi.