kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Petrolde yeni rekor 142 $ OPEC '400 dolara çıkar' dedi

Petrolün fiyatı tüm zamanların rekoru olan 142 doları gördü. OPEC Başkanı Celil, ABD-İran gerginliği devam ederse fiyatın 400 dolara çıkabileceğini söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Petrolde yeni rekor 142 $ OPEC '400 dolara çıkar' dedi
Petrol fiyatları rekora doymuyor. Yılbaşından bu yana yüzde 40 değer kazanan ham petrolün varil fiyatı dün yeni bir rekora daha imza attı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 141.98 dolara çıkarken, ABD ham petrolünün ağustos kontratı fiyatı ise 2 dolar birden yükselerek tüm zamanların rekoru olan 142.26 dolara çıktı. Uzmanlar petrol fiyatlarında yaşanan artışa gerekçe olarak petrol arzına ilişkin kaygılar, Ortadoğu'da yaşanan gerilim ve ABD Doları'nın değerinin düşük olmasını gösteriyor. Uluslararası Enerji Ajansı Nabuo Tanaka, bu ay başında, "dünyanın üçüncü büyük enerji krizinde olduğunu'' söyledi ve petrol talebinin kesilmesi için ''enerji devrimi'' çağrısı yaptı.

FAİZ PETROLÜ ETKİLER
Diğer yandan OPEC Başkanı Şekip Celil'in petrol fiyatları ile yaptığı açıklamalar da piyasalarda tedirginliğe neden oldu. Celil petrol fiyatlarının bu yaz 170 doları geçebileceğini ancak ABD'nin İran ile bu ülkenin atom programı konusunda yaşadığı gerginliğin tırmanması sonucunda petrol fiyatlarının 200-300 hatta 400 doları görebileceğini söyledi. OPEC Başkanı açıklamasında AB Merkez Bankası'nın gelecek perşembe alacağı faiz kararına da değinerek, faizlerin yükseltilmesi halinde bunun petrol fiyatlarına artış olarak yansıyacağına işaret etti.