kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Rahmi Koç - Cenk Çimen

Kümes kadar yerde çalıştım, fikir değiştirmek için dışarı çıkardım

Otokoç'un 80'inci yılını kutlayan Koç Holding'in Şeref Başkanı Rahmi Koç, "50 yıl önce Bernar Nahum'un yanında Otokoç'ta çalışmaya başladığımda kümes kadar yer verdiler bana, öyle ki, fikir değiştirmek için bile dışarı çıkmam gerekiyordu" dedi..
Koç Holding bünyesindeki Otokoç'un 80'inci yılı, şirkette 30, 40 ve Şeref Başkanı Rahmi Koç gibi 50'nci yılını kutlayan yöneticiler onuruna düzenlenen törenle kutlandı. İstanbul Sütlüce'deki Rahmi Koç Müzesi'nde düzenlenen törende, iş hayatına başladığı Otokoç'taki anılarını konuklarla paylaşan Rahmi Koç, askerliğini bitirdikten sonra aynı zamanda Koç Holding'in kurucu ortakları arasında bulunan Bernar Nahum'un yanında işe başladığını anlattı. Koç, 1 Eylül 1958'de Bernar Nahum'un yanına gittiklerini belirterek, "Bana kümes gibi bir yer verdiler. Oda o kadar küçüktü ki fikir değiştirmek için dışarı çıkmak gerekiyordu" dedi. Garajda ve yedek parça bölümünde çalıştığını, daha sonra Anadolu'daki bayileri gezdiğini, bunu takiben Bernar Nahum'un kendisini yurtdışı seyahatlere de aldığını aktaran Koç, bazı zamanlar cumartesi, hatta pazar günleri bile çalıştıklarını söyledi.

DONARAK YEDEK PARÇA SAYDIK
Koç, "Bir yılbaşı günü dona dona yedek parça saydık. Hava buz gibiydi" diye konuştu. Otomotiv sektöründe öncü olduklarını, bunun hem avantajları hem de dezavantajlarının bulunduğunu dile getiren Koç, şöyle devam etti: "Avantajı; öncü olduğunuz zaman herkesten önde gidiyorsunuz, herkesten daha tecrübeli oluyorsunuz, para kazanılacaksa herkesten önce para kazanıyorsunuz. Dezavantajları ise; bürokratik engelleri siz yeniyorsunuz, adam yetiştiriyorsunuz, kalite konusunu hallediyorsunuz... Biz avantajlı yoldan gittik. Dezavantajını da mümkün mertebe asgariye indirmeye çalıştık." Ford'un distribütörlüğünü almalarıyla başlayan otomotiv alanındaki faaliyetleri hakkında bilgi veren Rahmi Koç, bugün Doblo, Minicargo ve Transit Connect'in ihraç edildiğini hatırlatarak, "ABD'ye de Transit Connect ihraç edeceğiz. İhale açıldı, sonucunu bekliyoruz" diye konuştu.