kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ve kurmayları tarım kredilerinin yeniden yapılandırılması ve yasal takip süresinin 1 yıla uzatılmasını öngören öneriye olumsuz yanıt verdi.

BDDK çiftçi borçlarına ertelemeye 'hayır' dedi

Çiftçilerin borçlarını yeniden yapılandırarak yasal takip süresinin 1 yıla uzatılması önerisi, tüketici kredileri için 'kötü örnek olur' diye BDDK tarafından veto yedi..
Çiftçilerin kullandıkları tarım kredilerinin yeniden yapılandırılması ve ödenmeyen kredilerde yasal takibe geçme süresinin 1 yıla uzatılması önerisi kabul görmedi. Ziraat Bankası'nın, tarımsal kredilerin yeniden yapılandırılmasını ve yasal takip süresinin uzatılmasını sağlayacak mevzuat değişikliği önerisi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından uygun bulunmadı. Önerinin diğer tüketici kredileri için emsal teşkil ederek, kötü örnek olmasından ve ödemeleri etkilemesinden çekinildiği için uygun bulunmadığı bildiriliyor. Önerinin uygun bulunup yasal düzenlemeye dönüşmemesiyle, önceki yıllarda olduğu gibi artık kuraklıktan zarar gören çiftçilerin zararları, yine devlet tarafından karşılanacak ve kredi borçları, görev zararı karşılanarak yeniden yapılandırılacak. Kuraklık gibi doğal şartların ağırlaştığı durumlarda, çiftçinin kredi borcunu ödemede sorun yaşaması halinde, çıkarılan bakanlar kurulu kararları ile kredi borçları yeniden yapılandırılırken, bu yapılandırmadan dolayı Hazine'nin görev zararı ödemesi söz konusu oluyor.

BDDK: KÖTÜ ÖRNEK OLUR
Tarım sektörünün doğal şartlara aşırı bağlı olması, sektörde sigorta bilincinin fazla yaygın olmaması, ayrıca sigortanın kapsamının kuraklık gibi yaygın afetleri de kapsamaması nedeniyle, Ziraat Bankası, geçen yıl, sektöre yönelik kredilerin yapılandırılmasını kolaylaştırmak üzere, Karşılıklar Kararnamesi'nde bir değişiklik önerisinde bulundu. Mevcut durumda, bankalar, vadesinde ödenmeyen kredilerde, hemen karşılık ayırıp 90 gün içinde yasal takibe geçerken, Ziraat Bankası'nın önerisiyle tarımsal kredilerde yasal takibe geçme süresi bir yıla kadar uzayabilecekti. Öneri, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından uygun bulunurken, BDDK'ya iletildi. Ancak, bu önerinin, BDDK tarafından ''diğer kredilere örnek olur, ödemeleri etkiler'' gerekçesiyle uygun bulunmadığı öğrenildi.