kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kültür zammıyla, zirvede yerimiz pekişti

RAHİM AK
2010 İstanbul Kültür Başkenti projesine kaynak yaratmak için litre başına benzin 1 kuruş zamlandı ve 2.25 dolara çıktı 140 $'ı gören petrol fiyatı dünyada protesto edilirken Türkiye'de ise vergilerden kaçma yolu kaçak akaryakıt ve 10 numara yağ oldu..
Petrol fiyatlarının 130 doları aşmasının ardından artan taşıma maliyetleri nedeniyle dünyanın bir çok ülkesinde özellikle taşımacılar yolları trafiğe kapayıp protesto gösterileri yapıyor. Ancak bu yükselişin en fazla etkilediği ülke olan Türkiye'de vatandaştan veya taşımacılardan ses çıkmıyor. Türkiye'de özel olarak İstanbul'da benzine ardı ardına yapılan zamlar ve son olarak İstanbul'un 2010'da Kültür Başkenti olması nedeniyle kaynak sağlamak amacıyla yapılan 1 kuruşluk zammın ardından 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi 3.53 YTL, süper benzin ise 3.49 YTL'ye fırladı. Benzinin fiyatı döviz bazında 2.25 dolara çıktı. Bu fiyat ile Türkiye benzine dünyanın en fazla para ödeyen ülkesi konumunda. Çünkü devletin aldığı vergi fiyatın yüzde 70'ine ulaşıyor. Vergisiz fiyatı 84 sent olan benzin üzerine 1 dolar 41 sent vergi alınıyor. Böyle olunca benzin fiyatı dünya rekoru kırıyor.

BİRÇOK ÜLKENİN İKİ KATI
Dünyada benzine en az parayı ödeyen ülke 64 sent ile Meksika. ABD, Avusturya, Kanada, Yeni Zelanda ve Japonya benzine bizim yarı fiyatımızın dahi altında para ödüyor. Diğer birçok Avrupa ülkesi de benzine 1.5 ile 2 dolar arasında para ödüyor. Oysa benzinin vergi öncesi fiyatına bakıldığında fark o kadar yüksek değil. Vergisiz benzin fiyatı 56 sent ile 79 sent arasında değişiyor. Bize en yakın olan Norveç'te bile litre üzerinden 1.28 dolar vergi alınıyor. Birçok ülkede vergi ana fiyatı geçmiyor. Örneğin büyük protesto gösterileri düzenleyen İspanya'da benzinin litresi 1.54 dolar. Fransa'da 1.89, Belçika'da 1.91 dolar. Bu ülkelerde yaşayan insanların kişi başı gelirlerinin Türkiye'nin iki üç katını aştığı da göz önüne alındığında vatandaşların bütçelerinden benzin için ödediği para bizim 5'te 1'imiz düzeyinde. Buna rağmen bütün ülkelerde gerçekleştirilen protestolar bizde olmuyor.