kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ak Parti esas savunmasını pazartesi günü sunacak

Yeni Haber
AK Parti, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, mütalaasının ardından esas savunmasını Pazartesi günü Anayasa Mahkemesi'ne sunmaya hazırlanıyor.

Yüksek Mahkeme'nin türban kararının ardından yeniden revize edilen esas savunmanın temelini ise "Türban ve Laiklik" oluşturuyor.

AK Parti, savunmasında, iptal edilen anayasa değişikliğinin türban için yapılmadığı görüşünü dile getirdi. AK Parti, savunmasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nı hukuki bir dille eleştirirken, iddianamede türban ile ilgili düzenlemenin laikliğe aykırı olduğunun belirtilmesine rağmen "laikliğin ne olduğu" konusunda herhangi bir savunmanın yapılmadığı kaydedildi.

AK Parti, kendisine tanınan sürenin dolmasını beklemeden Pazartesi günü Anayasa Mahkemesi'ne sunmayı planladığı "Esas Savunma" ile ilgili çalışmalarını son aşamaya getirdi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek başkanlığında AK Parti'nin hukukçu kurmaylarından oluşturulan komisyon uzun süredir üzerinde çalışılan esas savunmayı, Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde türban serbestisi öngören anayasa değişikliğiyle ilgili iptal kararının ardından yeniden gözden geçirdi.

"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TÜRBAN İÇİN YAPILMADI"

Esas savunmaya "türban" kararının ardından yeni düzenlemeler eklenirken, AK Parti, türban düzenlemesi ile ilgili geçmişte, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına yönelik hukukçuların yorumlarını da dikkate aldı. AK Parti savunmasında, Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddesi üzerinde yoğunlaşırken esas savunmada, iddianamede türban düzenlemesi ile ilgili yer alan iddialara, "Üniversitelerde başörtüsü düzenlemesi, iddianamede yer alan delillerin aksine laikliğe aykırı olmadığı gibi, iddianamede laikliği savunan konulara da yer verilmemiş" karşılığı verildi.

AK Parti, savunmasında türban düzenlemesini; "Temel hak ve özgürlükler" olarak da tanımladı. Üniversitelerde kılık-kıyafet serbestliği öngören Anayasa değişikliğinin türban için yapılmadığı dile getirilen esas savunmada, özgürlükleri genişletme anlamında böyle bir adımın atıldığı kaydedildi. Savunmada, Başsavcı'nın iddialarına tek tek cevap verilirken, haklarında siyasi yasak istenen 71 kişi için de savunma metninde tek tek başlıklar çıkarıldı.

"İDDİANAMEDE TARİH HATALARI VAR"

Esas savunmada odak olma tanımı laiklik hukuku, demokrasi hukuku açısından değerlendirildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya'nın, "Davalı Partinin eylemlerinin ve ön savunmasının irdelenmesi" ile ilgili iddialarına yanıt verilen esas savunmada, Yalçınkaya'nın, "Şeriat Devletine Gidiş" olduğuna yönelik iddialarına da yanıt verildi. Esas savunmada, Yalçınkaya'nın Kurtuluş Savaşı dönemine ilişkin verdiği örneklerin tarihle bağdaşmadığı ve tarih hatalarının yapıldığı da kaydedildi. Başsavcı'nın mütalaasında verdiği tarih ve isimlerin karşısına gerçek tarihler ve isimler yazıldı. Esas savunmada, İran'da bir gazetede yayınlanan, "Türkiye İslam Devrimine hazırlanıyor" başlıklı makale için de "Hukuki dayanağı yoktur" savunması yapıldı.

(ANKA)