kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Afet kurumları tek çatı altında birleşiyor"

Yeni Haber
Başbakan Tayyip Erdoğan, afetler sonrasında müdahaleyi tek çatı altında toplayacak olan Afet ile Acil Durum Yönetimi Başkanlığı adı ile yeni bir kurul oluşturulduğunu bildirdi. Erdoğan, Türkiye'nin yüzde 92'sinin deprem bölgesinde bulunduğunu nüfusun yüzde 95'inin de deprem bölgesinde yaşadığını, sanayi tesislerinin de yüzde 98'inin ise deprem kuşağı üzerinde kurulu olduğunu kaydederek, Afete müdahale ve afetten sonra iyileştirme konularında ciddi çalışma başlattıklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, doğal afet risklerine karşı, alınabilecek önlemler konusunda halkı bilgilendirerek mahalle bazında afete hazırlık birimleri oluşturan Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG) Vakfı'nın düzenlediği toplantıya katılarak, bir konuşma yaptı.

Konuşmasını ağırlıklı olarak deprem ve afetlere karşı alınan önlemlere ayıran Erdoğan, doğal afetleri engellemenin mümkün olmasa da bunların insan üzerindeki yıkıcı ve olumsuz etkilerine karşı tedbirler geliştirmenin önemli bir görev olduğunu söyledi.

Bu önlemlerin önemli bir bölümünün afetler yaşanmadan önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, bundan böyle bu afetlere karşı hazırlıklı yakalanmış olmanın üzüntüleri azaltacağını ifade etti.

Erdoğan, yapıların deprem başta olmak üzere yaşanması muhtemel doğal afetlerin etkileri göz önünde bulundurularak inşa edilmesi gerektiğine işaret ederken, özellikle toplumsal kullanıma açık olan köprülerin, yolların viyadüklerin, kamu binalarının deprem gibi sel gibi afetler göz önünde bulundurularak inşa edilmesi büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Erdoğan, halka afetler karşısında nasıl davranmaları gerektiğinin öğretilmesi ve bu doğrultuda bir bilinç oluşturulmasının da önemine işaret ederek, bu tür önlemlerin, afetlerin insanlar üzerindeki ölümcül etkilerini azaltmaya, ekonomik ve sosyal yıkımları asgariye indirmeye yönelik olduğunu söyledi.

"ACILARDAN DERSLER ÇIKARMAK DURUMUNDAYIZ"

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin yüzde 92'sinin deprem bölgesi olduğunu, ülke nüfusunun yüzde 95'inin de bu deprem bölgesinde yaşadığını, sanayi tesislerinin de yüzde 98'inin deprem kuşağında bulunduğunu kaydetti. Erdoğan, "Sel, heyelan, yangın, maden kazası gibi afetlerle zaman zaman karşılaşıyoruz. 1999 yılında Marmara Bölgesinde ve Düzce'de yaşanan 18 bin 243 insanımızın öldüğü, yaklaşık 50 bin insanımızın yaralandığı iki büyük depremin acıları hala yüreğimizde. Bu acılardan dersler çıkarmak, yeni bir vizyon, yeni bir anlayışla meseleye eğilmek durumdayız" dedi.

AFETLERE MÜDAHALE İÇİN KAPSAMLI YOL HARİTASI

Hükümet olarak yaşanan bu acılardan ders çıkardıklarını ve çok boyutlu, kapsamlı politikalar geliştirmeye gayret gösterdiklerini söyleyen Erdoğan, afetlere müdahale sistemindeki eksiklikleri ve yanlışları telafi etmek için kapsamlı bir yol haritası uygulamaya başladıklarını kaydetti.

Erdoğan, Türkiye'de acil durum yönetimi kapsamına giren 10 kadar yasa ve yönetmelikle birçok bakanlık, kurum ve kuruluş görevlendirildiğini ifade ederken, sorumlulukları kurumlar arasında dağılması, kimi sorumluluk ve görev alanlarının sahipsiz kalmasının uygulamada ciddi sıkıntılara yol açtığını ifade etti. Afete müdahale ve afetten sonra iyileştirme konularında ciddi çalışma başlattıklarını aktaran Erdoğan, Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı, Sivil Savunma Genel müdürlüğü ve Bayındırlık Bakanlığı Genel Müdürlük'lerini kapatarak, Afet ile Acil Durum Yönetimi Başkanlığı adı ile yeni bir kurul oluşturulduğunu söyledi. Erdoğan, çok başlılığı ortadan kaldıracaklarını belirterek, bununla ilgili yasa tasarısının Bakanlar Kurulundan Meclis'e sevk edildiğini, tasarıyı en kısa sürede yasallaştırılacağını bildirdi.

Türkiye'nin birçok ülkeye yardım ve destek olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye Türkiye'nin artık afetlerde sadece yardım alan değil, yardım yapan ülke konumuna geldiğini söyledi.

Bingöl depremi sonrasında yapılanların Türkiye için önemli bir adım olarak nitelendiren Erdoğan, Bingöl'de kısa zamanda yeni bir şehir kurulduğunu kaydetti.

AĞIRLIK İSTANBUL'A VERİLDİ, 610 BİN EURO KREDİ ALINDI

Erdoğan, Marmara Depremi sonrasında yapılan bilimsel araştırmaların İstanbul'un büyük deprem riskiyle karşı karşıya bulunduğunu gösterdiğini kaydederken, hazırlı olmak gerektiğini söyledi. Erdoğan, İstanbul'da yapılan çalışmalara ilişkin ise şu bilgileri verdi:

"Afetlerde hazırlıkta önceliğini Marmara Bölgesine, nüfus yoğunluğu başta olmak üzere, diğer unsurlar sebebiyle olmak üzere İstanbul'a vermiş bulunuyoruz. İstanbul'daki okul, hastane, poliklinik, yurt ve sosyal hizmet yapıların güçlendirilmesi veya yeniden yapımı konusundaki çalışmaları titizlikle takip ediyoruz. Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası ve Avrupa Yatırım Bankasından 610 bin Euro kredi temin ederek bu konuda ciddi adım atılmıştır, faaliyetler devam etmektedir. İstanbul'da 101 okulda yürütülen güçlenme ve onarım çalışmaları tamamlandı. 41 okulunda Ağustos ayına kadar bitecek. Önümüzdeki ay içinde de 130 daha güçlendirme ve onarım çalışmaları başlatılıyor. 238 okul, 4 yurt, 10 sosyal hizmet binası, 3 idari bina, 19 hastane, bir poliklinik çalışmaları devam ediyor."

Erdoğan, afetlere müdahaleler de devletin çalışmalarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının katkılarının da önemine dikkat çekerek, bugün Kızılay dışında 10'u aşkın yardım kuruluşu bulunduğunu söyledi.

(ANKA)