kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Veli Küçük

Darbe ile suçlanan Veli Küçük için müebbet

Abdurrahman ŞİMŞEK HABER MERKEZİ
Veli Küçük, Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin, Fikret Emek, Oktay Yıldırım ve Zekeriya Öztürk için müebbet, İlhan Selçuk için ise örgüt üyeliği suçlaması ile 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor..
Haziran 2007'de başlatılan ve bir yıldır sürdürülen Ergenekon soruşturmasında iddianamenin tamamlandığı öğrenildi. İddianamede, TCK'nın 312, 314 ve 315'inci maddelerine dayandırılan suçlamalarda en ağır ceza Veli Küçük'e istenirken, Küçük'le birlikte Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin, Fikret Emek, Oktay Yıldırım ve Zekeriya Öztürk'ün darbeye teşebbüs ettikleri gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet cezası ile yargılanmaları isteniyor.

1120 SAYFA, 200 KLASÖR
Soruşturmayı yürüten savcılar Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından kaleme alınan iddianame yaklaşık 1120 sayfa... İddianamenin, 15'i dinlenen telefon konuşmalarının dökümlerinden oluşan 200 klasörlük bir de "eki" bulunuyor. Halen Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'nın önünde bulunan iddianamenin hangi gün mahkemeye sunulacağı ise henüz kesinlik kazanmadı. Edinilen bilgiye göre, 48'i halen tutuklu olmak üzere iddianamede adı geçen sanık sayısı 97... Veli Küçük'ten Doğu Perinçek'e kadar sanıkların her biri için iddianamede, suç tanımları, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) hangi maddesine göre yargılanacakları ve haklarında hangi cezaların istendiği de yer alıyor.

"SİLAHLI ÖRGÜT ÜYELİĞİ"
Buna göre iddianamedeki tüm sanıklar için savcılık, Türk Ceza Kanunu'nun 314'üncü maddesinin 2'nci fıkrasında düzenlenen, "silahlı örgüte üye olmak" suçundan yargılama yapılmasını istedi. TCK'nın "Silahlı Örgüt" başlıklı 314'üncü maddesinin 2'nci fıkrasında, "Birinci fıkrada tanımlanan örgüte üye olanlara, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilir" ifadesi yer alıyor. 314'üncü maddenin birinci fıkrasında ise "Bu kısmın 4 ve 5'inci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla" denilerek, TCK'nın, "Devletin Güvenliğine Karşı İşlenen Suçlar ile Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar" başlıklı bölümlere gönderme yapılıyor.

EN AĞIR CEZA KÜÇÜK'E
İddianamenin en önemli bölümü, Veli Küçük, Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin gibi isimler hakkında belirlenen suçlar ve istenen cezalarla ilgili. İddianamede davanın 1 numaralı sanığı olarak, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçlamasıyla tutuklanan emekli tuğgeneral Veli Küçük hakkında, TCK'nın 314'üncü maddesinin birinci fıkrasına göre "silahlı örgüt kurmak ve yönetmekten" dava açılması isteniyor. TCK'nın 314'üncü maddesinin birinci fıkrası aynen şöyle: "Bu kısmın 4 ve 5'inci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla, silâhlı örgüt kuran veya yöneten kişi, 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."

ASIL CEZA 312'NCİ MADDEDEN
Ancak Veli Küçük hakkında asıl büyük ceza, TCK'nın "Hükümete Karşı Suç" başlıklı 312'nci maddesinden isteniyor. 312'nci maddenin ilk fıkrasında, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir" denirken, ikinci fıkrada da "Bu suçun işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi hâlinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur" denilerek, sanığın diğer maddelerden aldığı cezaların da, "bu maddeden aldığı cezaya ekleneceğinin" altı çiziliyor.