kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye'nin bütünlüğüne karşı değiliz, savunuyoruz

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* Peki, AB sürecinde yapılan reformlar silahlı mücadeleyi anlamsız kılmıyor mu? Silahlar, çatışmalar zaten anlamsızlaştı ama ortada kültürel sorunumuz var. Elbette ki kısmi reformlar yapıldı ama Kürtler, "Benim haklarım, kültürüm ve dilim anayasal güvence altında, devlet artık beni kabul ediyor" diyebiliyor mu? Diyemiyor. Aidiyet duygusunu oluşturacak reformlara ihtiyacımız var. Kürt sorununun nihai çözümü anayasal olacaktır.

* Anayasa'da Kürt kelimesinin geçmesinden mi bahsediyorsunuz? Hayır. Kürtlerle ilgili bir etnik tanımlamadan bahsetmiyorum. Sorun, Türklük üzerinden yapılan vatandaşlık tanımlamasıdır. Bu diğer kimlikleri kapsamıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı birleştirici bir tanım olacaktır. Dil hakkı, yine yerel yönetimler reformu, siyasi partiler ve seçim yasasında demokratik düzenlemelere gidilmelidir. Bu adımlar atıldıktan sonra hiç kimse kalkıp silah kullanamaz. Kürtler, Birinci Meclis'in ruhunu arıyor.

* Neydi Birinci Meclis'in ruhu? Bizim istediğimiz, Mustafa Kemal'in 1920'lerde yaptığı gibi Türk- Kürt ilişkisine özgürlüğü yerleştirmektir. İnkâr yoktu orada. Katı ulus devlet biraz esnetilmeli. Biz bu ülkenin birliğine ve bütünlüğüne karşı değiliz. Aksine, savunucusuyuz.

* DTP kapatıldığı takdirde etkileri ne olur? Kürtler, AKP'ye "Bu sorunun çözüm zeminini yarat ve DTP'yi de muhatap alarak bunu çöz" diye oy verdi. Ama AKP bunu okuyamadı. Ama halen bu şansa sahibiz. Meclis'teki varlığımızın bir anlamı olmalı. DTP'nin kapatılması elbette radikalleşmeye götürür. Bu nedenle Ankara'dan başka yere çevirmeyelim Kürtlerin yüzünü. Ortadoğu'da Kürtlerin nasıl kullanılmak istendiğini hepimiz biliyoruz.

*Hem AKP hem de DTP kapatılırsa Güneydoğu'da yerel seçimler ne olur? Bölgede iki parti var; DTP ve AKP. İkisi de seçimlere giremese bile oylar yine CHP ve MHP'ye gitmeyecektir.