kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kenan Evren

Bu kitaptaki anılar Paşa'yı kızdıracak

ZÜLFİKAR ALİ AYDIN - İSTANBUL
27 Mayıs darbesini gerçekleştiren isimlerden kurmay albay Sami Küçük anılarında Evren'i anlattı: Çift ikramiyeli emeklilik istiyordu, darbeci oldu..
27 Mayıs askeri darbesi sırasında ünlü "Köşk Harekâtı"nı yöneten Milli Birlik Komitesi üyesi kurmay albay Sami Küçük, tartışma yaratacak anılarını "Rumeli'den 27 Mayıs'a / İhtilalin Kaderini Belirleyen Köşk Harekâtı" adıyla yayımladı. Kitapta 12 Eylül askeri darbesinin mimarı Kenan Evren'le ilgili de ilginç ayrıntılara yer veriliyor.

SINIF ARKADAŞI
Kitapta, Kenan Evren ile ilgili olarak "27 Mayıs'a karşı büyük bir kin içinde" diyen Küçük, Evren'in, Amerika'nın "sol ve komünizm karşıtı" propagandasının etkisinde kaldığına dikkat çekti. Küçük, sınıf arkadaşı olduğu Evren ile ilgili ilginç bir anısını da şöyle anlattı: "Kenan Evren Futbolcu'dur. Harp Okulu'nda 'Zottirik'ti lakabı. Hiçbir şey okumaz, konuşmaz, uzak dururdu ciddi şeylerden. Bir tarihte sınıf arkadaşları Sıhhiye'de Orduevi'nde toplandık. Bergamalı Osman da vardı, piyade. O söyledi. 'Kenan Topçu'ların zottiriğiydi, ben de piyadelerin. Şimdi icra edelim' dedi. Biz de bakıyoruz kenarda ne yapacaklar diye. İkisi kenardan bir sopa buldular, ikisi de ata binermiş gibi bindiler. Tabii bu sınıf toplantısı, normal olan bir şey, güldük hepimiz." Küçük, anılarında, Evren'in İkinci Ordu Kurmay Başkanlığı yaptığı sırada Muş'a tayini çıktığını, ancak Evren'in gitmek istemediğini anlattı: "General olması için, kıta stajı için Muş'a gitmesi gerekiyordu.Tayini çıkmıştı ama Muş'a gitmek istemiyordu. Bana geldi ve çift ikramiye ile emekli olmak istediğini söyledi.

EMEKLİLİĞİ DÜŞÜNÜYORDU
Cuntanın kendisini emekli edeceğine inanıyordu. 'Sen etliye sütlüye karışmayan bir subaysın, Cunta seni niye emekli etsin. Muş'a gitmeni isterim. General olunca da seni ilk tebrik edenlerden olacağım' dedim. Öğle yemeğinden sonra ayrıldı, Muş'a gitti. Terfi edip tuğgeneral oldu. Zaman zaman 'emekli olmasına mani olacağıma, yardımcı olsam daha mı iyi olurdu?' fikri aklımı kurcalar." Kitapta 27 Mayıs darbesini değerlendiren Küçük, sonradan adı Milli Birlik Komitesi olarak değişecek olan "gizli örgüt"ün içindeki Alparslan Türkeş'in ihtilaldeki payının abartıldığını ileri sürerken Türkeş'i darbeyi hükümete ihbar edecek şekilde hareket etmekle de suçluyor. Küçük yakın tarihe ışık tutan anılarında, 27 Mayıs'ın "kahveleri bile bölünmüş" bir ülkeyi kurtarmak için yapılmış bir hareket olduğunu, ancak DP üyelerinin yargılanmasında hukuka aykırılık oluştuğunu yazdı.

'EMEKLİ OLMASINA YARDIMCI MI OLSAYDIM'

Sami Küçük, anılarının Kenan Evren'le ilgili bölümünde "Zaman zaman 'emekli olacağına mani olacağıma yardımcı olsam daha mı iyi olurdu' fikri aklımı kurcalar" diyor.
Haberin fotoğrafları