kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Din ve siyaset ilişkisi masada

PERVİN KAPLAN
Bilgi Üniversitesi ile İtalyan ResetDoc Vakfı'nın düzenlediği seminer dizisinde Doğu ve Batı'dan akademisyenler laiklik tanımını tartışacak..
İstanbul Bilgi Üniversitesi ile kültürel farklılıklardan doğabilecek gerginlikleri azaltmak amacıyla diyalog geliştirilmesini teşvik eden organizasyonlar gerçekleştiren Roma merkezli Reset Dialogues on Civilization (ResetDoc) Vakfı'nın düzenleyeceği seminerler dinin siyasetteki yerini sorgulayacak. "Siyaset dini nereye kadar kabul edebilir?" sorusuna yanıt aranacak İstanbul seminerlerine ABD'den İran'a kadar birçok ülkeden akademisyenler katılacak. Bugün başlayacak seminerler 8 Haziran'a dek sürecek. Seminerlerin düzenleyici komitesinde yer alan İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Bölümü öğretim üyesi Dr. Ferda Keskin, "Laiklik tartışmalarının çok ön plana çıktığı bir dönemi yaşıyoruz. Batılıların da Türklerin de bu konuya nasıl baktıklarını seminerde tartışacağız. Medeniyetler çatışması yerine siyasette kültürü kullanmak suretiyle nasıl bir diyalog gerçekleşebileceği konusuna farklı bakış açıları getirilecek" dedi. Seminerlerde Arap dünyasından, Avrupa'dan, İran'dan ve ABD'den araştırmacılar Avrupa'ya Müslüman göçünün etkisini ve kültürler arası farklılığı da tartışacaklar.

ÜNLÜ KATILIMCILAR
Doğu ve Batı'dan tanınmış filozofları ve etkili siyasetçileri buluşturacak seminerin katılımcıları arasında yer alan bazı isimler şöyle: Yale Üniversitesi'nde siyaset bilimci Seyla Benhabib, Upenn'den Benjamin Barber, Mısırlı siyaset bilimci Hassan Hanafi, Alman felsefeci Jürgen Habermas, Prof. Dr. Nilüfer Göle, Yeşim Arat, Murat Belge, Ayşe Kadıoğlu, Fuat Keyman, Etyen Mahçupyan, Soli Özel, Bülent Somay.