kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

Benzinde fiyat mı insin promosyon mu bitsin?

1 Ocak 2005'te akaryakıt fiyatlarında serbesti başladığında beklenti 'akaryakıtta fiyat rekabetiydi'. Aradan üç buçuk yıl geçti gelinen noktada hiçbir şey değişmedi. Her nasılsa dağıtım şirketlerinin fiyatları birbirinin aynıydı. Şirketler rekabeti fiyatta yapacağına 'promosyonda' yapmayı tercih ettiler. Bu durumun farkına varan Tüketiciler Birliği, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu hakkında suç duyurusunda bulundu. İyi de oldu!
Duyurunun üzerinden bir gün geçmeden EPDK, şirketlerin fiyatları arasında uyumlu eylem birliği olup olmadığı konusunda Rekabet Kurumu'na başvuruda bulundu. Diğer yandan da 'ürün ve kredi kartları ile yapılan' promosyona kısıt getirebileceğini duyurdu.
İşte kıyamet de burada koptu. Dağıtım şirketleri bir yana bankalar da 'kredi kartı ile promosyona sınır gelir mi' korkusu ile harekete geçti. Önümüzdeki hafta salı günü EPDK'da promosyonlarla ilgili toplantı var. Dağıtım şirketleri petrolün fiyatını indirmeden yani ceplerinden para çıkmadan çoğu zaman bayileri katılmaya zorlayarak promosyonla müşteri kapıyor.
Buraya kadar tamam. 'Kredi kartı yasa tasarısı ile başları ağıran bankalar neden akaryakıt için harekete geçecek?' derseniz orada dönen para da hiç yabana atılacak gibi değil de ondan. Bankalararası Kart Merkez'nin verilerine göre 2007'de kredi kartı kullanımında toplam ciro 142.7 milyar dolar. Bunun 19.4 milyar doları akaryakıt alımlarından kaynaklanıyor.
İşte bu pazarı kaybetmemek isteyen bankalar 'hediye puan' vermek için birbirini eziyor. Araştırmalara göre kredi kartı kullananların yüzde 16'si kampanyalara, promosyonlara göre hareket ediyor.
Sözün özü akaryakıt istasyonlarında promosoyon yasağı o kadar kolay gelebilecek gibi değil. Bu konu çok kavga çıkarır! Burada baskı unsuru olacak kitle ise tüketiciler. Daha düşük fiyattan akaryakıt istiyoruz, bardak, çanak, bulaşık deterjanı buna karar vermeli.
Dört ayda kartla benzincide 7.3 milyar YTL harcadık

Yıl Kredi kartıyla işlem tutarı (Milyon YTL)
2002 --- 4.755
2003 --- 7.478
2004 --- 10.934
2005 --- 13.473
2006 --- 15.444
2007 --- 19.478
2008 (Ocak-Nisan) --- 7.392