kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Avrupa futbolu 13.6 milyar Euro'luk endüstri oldu

Avrupa'da futbol pastasının yarıdan fazlasını 7 milyar Euro ile İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya elde ediyor. İngiltere açık ara önde..
Avrupa'daki futbol endüstrisi her geçen yıl büyümeye devam ediyor. Deloitte Spor Endüstrisi Grubu tarafından hazırlanan Yıllık Futbol Finansmanı Araştırması'na göre, 2006-07 sezonu sonunda Avrupa futbol pazarının değeri 1 milyar Euro arttı ve 13.6 milyar Euro'ya yükseldi. Bu rakamın 7 milyar Euro'su Avrupa'nın en büyük 5 ligine ait. Söz konusu ligler; İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa. Araştırmaya göre İngiltere Premier Ligi, bu dev pastadan 2,3 milyar Euro toplam gelirle en çok gelir elde eden lig konumunda. İngiltere'yi 1.4 milyar Euro ile Almanya Birinci Ligi (Bundesliga) izliyor. İspanya, İtalya ve Fransa hemen bu ikilinin arkasında sıralanıyor. Rapor, bir önceki yıla göre yüzde 15'lik gelir artışı yaşayan Almanya ve İspanya'nın yanı sıra, Juventus'un 2007-08 sezonunda yeniden Serie A'ya yükselmesiyle İtalya'nın da önümüzdeki yıllarda ikincilik için keskin bir rekabete gireceğini öngörüyor.

MASRAFI EN DÜŞÜK ALMANYA
Rapor, İngiltere futbol kulüplerinin ilk sırada olmasını futbolun beşiği olarak görülmesi yanında saha başarısı ve marka değerlerinin de önemli etmenler olduğunu vurguluyor. İngiltere Alman Bundesliga'dan 900 milyon Euro daha fazla gelire sahip olmasının yanı sıra, maç günü, yayın ve ticari gelir kategorilerinin üçünde de 2001-02 sezonundan sonra ilk kez lider konumda. 2007-08 sezonunda yeni yayın anlaşmasının gelirleri daha da yükseltmesi bekleniyor. Öte yandan maliyet kontrolü ve kârlılık söz konusu olduğunda Premier Lig'in performansı pek de parlak değil. Transfer ücretlerinin toplam gelire oranı 2006-07 sezonunda Alman Bundesliga dışında Avrupa'nın en büyük 5 liginde yüzde 62-64 arasında seyrediyor. Bundesliga düşük bilet fiyatlarına, modern tesislerinin masraflarına rağmen yüzde 45'lik bir oran tutturmuş durumda. Ayrıca Alman Bundesliga takımları, İngiltere Premier Ligi takımlarından 3 kat daha fazla olan kârlılık oranına sahip.