kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ali Bilaloğlu

'Dalga keyifleri kaçırdı süper lüks otomobil satışı yüzde 30 düştü'

UFUK SANDIK
UFUK SANDIK
Doğuş Otomotiv CEO'su Bilaloğlu, ilk 4 ayda 70'ten 49 adede düşen süper lüks oto satışındaki azalmayı; dünyada mortgage krizi, global dalgalanma ile içte kapatma davasına bağladı. Bilaloğlu "Keyif kaçtı, satış düştü" dedi..
Önceki yıllarda piyasalardaki dalgalanmaları takmayan hiçbir olumsuzluktan etkilenmeyen lüks tüketim, bu yıl olumsuz sinyaller veriyor. Bu yıl ABD'de patlak veren mortgage krizinden kaynaklanan uluslararası dalgalanma, ekonomideki olumsuz sinyaller ve iç siyasetteki belirsizlik, özellikle süper lüks otomobillerin satışını olumsuz etkiledi. İlk dört ayda süper lüks otomobil satışları yüzde 30 düştü. Geçen yıl ilk 4 ayda 70 olan 250 bin Euro'nun üzerindeki süper lüks oto satışları, bu yıl 49'a geriledi. Bu dönemde lüks segmentte yer alan otomobil satışları ise yüzde 40 kadar arttı. Lüks oto satışlarında yaşanan yükselişin nedeni olarak, pazara giren yeni modellerle, bazı lüks markaların filo satışlarına başlamaları gösteriliyor. Audi, Bentley, Porsche, Bugatti ve Lamborghini gibi lüks otomobil markalarının distribütörü olan Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu, daha önce ekonomik krizlerde ve dalgalanmalarda süper lüks otomobil satışlarının etkilenmediğini ancak bu yıl işlerin tersine döndüğünü söyledi. Bilaloğlu, süper lüks otolarda yaşanan kan kaybını şöyle açıkladı: "Bu yıl farklı. Dünya piyasaları ABD'deki mortgage kredisi krizi nedeniyle zor durumda. ABD başta olmak üzere İngiltere, Almanya gibi ülkelerde aynı şey geçerli. Belirsizlik nedeniyle tüm dünya tetikte. Türkiye ekonomisinin global dalgadan nasıl etkileneceğini tam olarak bilinmiyor. Bir de kapatma davası var. Tüm bunlar yüzünden uluslar arası iş yapanların keyfi kaçtı. Öyle gidip de 250-300 bin Euro'luk otomobiller almak istemiyor. Çünkü süper lüksler keyifle kullanılacak araçlar. Keyifler kaçınca, satışlar da düştü."

MAYIS DÜŞÜŞTE
Kurdaki artış ve uzun bayram tatilleri nedeniyle yaşanacak iş günü kaybından dolayı pazarda yüzde 10 daralma öngördüklerini söyleyen Bilaloğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: "İlk 4 ay iyi gitti. Ancak Euronun 2 YTL'lere kadar çıkması, zamları beraberinde getirdi. Mayıs toplam araç satışı 40 binlerde tahmin ediyoruz. Bu nisana göre düşüş demek. Haziran ve temmuzda da mevsimsel olarak satışlar yavaşlayacak."