kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cebeci Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Sezer

"Koç'tan da başka teminat almadık"

Hülya KARABAĞLI ANKARA
Halkbank Genel Müdürü Aydın, Çalık Grubu'na verilen SABAH atv kredisi için "Komisyonu yüksek, faizi de banka için kârlı" dedi Aydın, kredinin teminatına ilişkin şu örneği verdi: Tüpraş'a 200 milyon $ verdik. Koç'tan da başkaca teminat almadık. Ne Migros ne Arçelik'i aldık ..
Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Çalık Grubu'na verilen SABAH-atv kredisine ilişkin "Bu firmaya kullandırılan kredide, sektör ortalamasının dışına çıkılmadı. Uyguladığımız faiz oranı ise banka için son derece kârlı faiz oranıdır. Bir de komisyon uygulaması vardır. Komisyon son derece yüksektir" dedi. Meclis KİT Komisyonu'nda çarpıcı açıklamalar yapan Aydın şöyle konuştu: "Bünyesinde medya grupları ve banka olan gruplara kredimiz var. Bir haber kanalı sahibinin 350 milyon dolarlık limiti var bizde. 900 - 950 milyon YTL, 750 milyon YTL'ye kadar kredimiz olan gruplar var. Tüpraş'a 200 milyon dolar verdik. Koç'tan başkaca hiç teminat almadık. Ne Migros ne Arçelik'i aldık." KİT Komisyonu toplantısı gergin başladı. Tartışmaları sessizce dinleyen Aydın, tartışmaların ardından çarpıcı açıklamalar yaptı. Genel Müdür'ün konuşması boyunca, milletvekilleri ses çıkarmadan dikkatlice dinledi. İşte Genel Müdür Hüseyin Aydın'ın çarpıcı açıklamaları:

* FİRMA ALEYHİNE FARKLILIK VAR: Türkiye'de ilk 500 firmanın yüzde 50'si ile çalışıyoruz. Biz Türkiye'de yapılan tüm özelleştirmelerde bulunduk. Yalnızca bu firma üzerinde yoğunlaşıldı. Diğer projelerle, yapılanlarla bir firma projesi arasında yapılanlar arasında firma aleyhine farklılıklar var. Vade ile ilgili projeksiyonlar 5 ile 15 yıl arasındadır. Sektör ortalama vadesi 10 yıldır. Bu firmaya kullandırılan kredide, sektör ortalamasının dışına çıkılmadı. Uyguladığımız faiz oranı ise banka için son derece kârlı faiz oranıdır. Bir de komisyon uygulaması vardır. Uyguladığımız komisyon son derece yüksektir. Üçüncüsü teminat meselesi. Aslında projenin kendisi teminattır. Proje kendisi fon yaratıyorsa hiçbir banka zaten teminat almaz. Biz, Türkiye'nin en büyük gruplarına verdik. Hiç birinden almadık.

* 5 YILDIR BURDAYIM, BASKI YOK: 5 yıldır Halk Bankası'ndayım. Hiçbir konuda en ufak bir baskı yoktur. Biz hem BDDK, SPK, hem YDK tarafından denetleniyoruz. YDK denetimi diğer bankalarda bile yok. Bizi denetlemeyen kimse yok. Bundan şikâyetçi değiliz.

* 950 MİLYON YTL'LİK KREDİ: 900 - 950 milyon YTL, 750 milyon YTL'ye kadar kredimiz olan gruplar var. Türkiye'nin önde gelen gruplarıdır. 2003'ten beri bizimle çalışmaktan memnunlar. Söz konusu firmaya verdiğimiz kredi 375 artı 10'dur. 10'u, bu grubun kullandığı başka bir kredidir. Toplam 385'tir. Yani yaklaşık 450 milyon YTL. Bakın, 950 milyon YTL kullanan, kredi alan gruplar var.