kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ahmet İyimaya

'Mekanizma işlemiyor, faiz yüksek'

Kredi kartı faizine sınır getirilmesine ilişkin yasa teklifini sunan Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, faizlerin olması gerekenden yüksek olduğunu belirterek, "Piyasa mekanizmasının işlediğini görmüyorum. Biz yasayla bir kriter getiriyoruz" dedi..
Kredi kartı faizine mevduatın iki katı kadar sınır getirilmesini öngören yasa teklifi hazırlayan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya "Yasal düzenlemelerde doğru olan hükümlerin zamanla ihtiyacı karşılamaması doğal. Kredi kartları ile ilgili çok yoğun toplumsal taleple karşı karşıya kaldım, sorunu bilim insanlarına incelettim. Mevcut faizlerin beklentileri aşan, tüketiciyi ağır yük altına sokan bir yapısını keşfettim ve teklifi geliştirdim" diye konuştu. CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan ve faizlerin olması gerekenin çok üstünde olduğunu belirten İyimaya, "Kriterleri belli olmayan bir sınırlama var. Bankacılık alanında sözleşmelerin şartlarını tüketiciler belirleyemiyor. Merkez Bankası'na üç aylık dönem itibarıyla bir sınırlama yetkisi verilmiş ama orada kriter yok. Biz bu yasayla kriter getiriyoruz" dedi.

KANUN YETERSİZ
Bankaların 'Serbest piyasada yasayla sınır olmaz' eleştirilerini değerlendiren İyimaya, "Anayasa'nın 172. maddesini bütün finans çevreleri ve banka organları değerlendirmeli. Tüketici haklarının korunması yönünde yasama organına norm üretme yükümlülüğü vermiş. Şu anki Kredi Kartları Kanunu yetersiz. Önemli sorunlar var, noksanları tamamlamaya çalışıyoruz. Taraflar bir platformda buluşsun, birlikte değerlendirilsin. Piyasa mekanizmasının işlediğini görmüyorum." diye konuştu. Yasa teklifini üretirken ekonomi bakanlarını ve grubu bilgilendirdiğini belirten İyimaya, haziranda olmasa bile ekim ayında yasayla ilgili sağlıklı bir tartışma sürecinin başlayabileceğini söyledi.
Haberin fotoğrafları