kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Berlin'de Babacan-Steinmeier buluşması

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, yarın Berlin'de Alman meslektaşı Frank-Walter Steinmeier ile buluşacak.

Görüşmede AKP hakkındaki kapatma davasının gündeme gelmesi bekleniyor. Alman hükümetinin, Fransa'nın Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin tavrını onaylamadığı belirtiliyor. Diplomatik kaynaklar, Almanya'nın, Ortaklık Konseyi toplantısı öncesi Fransa'nın, AB'nin ortak tutum belgesinden "katılım" sözcüğünün çıkartılması talebine en çok karşı çıkan AB ülkelerinden biri olduğunu ifade ediyorlar.

Ali Babacan, yarın Berlin'de Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier ile görüşecek ve Alman hükümetinin çok büyük önem verdiği, İstanbul'ta Türk-Alman Üniversitesi'nin kurulmasına ilişkin anlaşma imzalayacak.

Babacan ile Steinmeier arasında Berlin'de yapılacak görüşmede ikili konuların yanısıra, Türkiye'nin AB süreci üzerinde durulacak. Steinmeier'in görüşme sırasında Türkiye'ye reformları hızlandırmasını çağrısını yapacağı belirtiliyor. Bu arada, Steinmeier'in de Türkiye'deki siyasetin her alanını etkilediği için Babacan'a AKP hakkındaki kapatma davasını sorması bekleniyor.

Almanya'daki Türk vatandaşlarına ilişkin konuların da ele alınacağı görüşmede Ortadoğu gibi bölgesel sorunların da görüşeceği belirtiliyor. Bu çerçevede Babacan, Türkiye'nin gözetiminde, İstanbul'da İsrail ile Suriye arasında yapılan dolaylı görüşmelere ilişkin bilgi vereceği ifade ediliyor. Berlin'in Türkiye'nin bölgedeki rolünü takdirle karşıladığı kaydediliyor.

FRANSA'NIN SORUNU


Berlin'de görüşmeler sırasında Babacan'ın, başta Fransa olmak üzere bazı AB ülkelerinin Türkiye'nin AB sürecine ilişkin olumsuz tavrına ve çıkartılan engellerden duyulan rahatsızlığını bir kez daha dile getirmesi bekleniyor.

Başbakan Angela Merkel ve partisinin Türkiye için "imtiyazlı ortaklık" seçeneğinden yana olmakla birlikte Alman hükümetinin, "ahde vefa" ilkesine bağlı kalarak Türkiye'nin müzakere sürecine destek verdiği vurgulanıyor.

Diplomatik kaynaklar da, Almanya'nın, Fransa'nın yaklaşımını onaylamadığını belirtirken "Almanya, Fransa'nın tutumunu doğru bulmuyor. Nitekim Almanya, Ortaklık Konseyi toplantısı öncesi Fransa'nın AB'nin ortak tutum belgesinden "katılım' sözcüğünün çıkartılması talebine en karşı çıkan ülkelerden biri oldu" dediler.

Bu arada, Fransa'nın 1 Temmuz'da başlayacak AB Dönem Başkanlığı'nın başarılı olmasını isteyeceği, bu nedenle de başkanlık sırasında Türkiye'ye söz verdiği gibi "nesnel, tarafsız, dengeli" davranması beklendiği belirtiliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, son olarak "Müslüman bir ülkenin AB üyesi olamayacağı"nı söylemesi de, Türkiye'de yine rahatsızlık yarattı.

TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ KURULUYOR


Ali Babacan'ın Berlin ziyaretinin başlıca gündem maddesini İstanbul'da Almanca eğitim verecek, Türk-Alman Üniversitesi'nin kurulmasına ilişkin anlaşmanın imzalanması oluşturuyor.

Geçen Aralık ayında Ankara'da parafe edilen anlaşma ile İstanbul'da mühendislik ve ekonomi alanlarına ağırlık verecek dört fakülteden oluşan bir üniversitenin kurulması öngörülüyor.

Orta vadede 5 bin kadar öğrencinin öğrenim görmesi planlanan ve derslerin bazılarının Türkçe verileceği belirtilen üniversite için Türkiye, yer, binalar ve finansmanı, Alman tarafının ise, Alman öğretim üyeleri, ders programı ve burslar sağlayacağı öğrenildi.

Bu arada, üniversite projesi uygulamasının denetlemesinde Türk tarafından YÖK, Alman tarafından ise Alman Akademik Değişim Hizmetleri Kurumu'nun yanısıra çeşitli Alman üniversitelerinden oluşan bir konsorsiyum da rol alacak. Birçok Alman üniversitesinin projeye ilgi duyduğu da belirtiliyor.

(ANKA)