kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çiçek: AK Parti erik yemedi karnı ağrımaz

Yeni Haber
Devlet Bakanı Cemil Çiçek, CHP'nin telekulak iddilarıyla ilgili olarak, "Hodri meydan, gelin, Meclis'te ortak komisyon kuralım" dedi.


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Telekulak" iddialarını değerlendirdi. CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiğine ilişkin iddialarına, "Biz bunların biliriz ne anlama geldiğini. Onun için üzerinde durmuyoruz. O yüzden hodri meydan diyoruz. Kusuru hatası olan böyle bir meydan okumaz. Diyoruz ki, erik yemedik karnımız ağrımaz. Kanunsuzluğu kim yaptıysa çıkartalım. Yargı yoluyla idari yoluyla komisyonla çıkaralım. Gelin buraya içinde bulunalım diyorsanız kuralım bir komisyon çıkaralım" diyerek cevap verdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek Meclis'te, "Telekulak" iddialarını değerlendirdi. Bu konuda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, "Türkiye'de en kötü şey bu işlerin böyle bir olayın olduğunu kabul ederek yapılmasıdır. Bize düşen de bunu aydınlığa çıkartılmasıdır" dedi.

MİLLET ÖZÜR BEKLİYOR

Çiçek, CHP'nin, "dinleniyoruz" iddialarından önce, Önder Sav'ın, geçen hafta din ve vicdan özgürlüğü açısından son derece sakıncalı ve milletin büyük kesiminin inancını aşağılayan bir ifadesi olduğunu hatırlatarak, " Adeta Danimarka'daki karikatür krizini andıran Peygamberimizle ilgili son derece yakışıksız bir hitabı sözkonusu olmuştur. Eğer gazete manşetlerine bakarsak bundan sonra 1 hafta piyasada gözükmemiştir. Millet bir özür bekliyor kendisinden" diye konuştu.

Çiçek, sözlerinden dolayı Sav'ı eleştirerek, "İnsan sıradan birisine bile Sayın diye hitap ederken, bir dinin yüce peygamberine karşı hitabı son derece yakışıksızdır. Saygısız bir ifade kullanılmıştır. Bununla ilgili de eğer gazeteler yazılanlar doğruysa mikrofonon açık olduğu şeklindeki şecaatini gizlemeye çalışmıştır. CHP'nin bu konuda millete bir özür borcu var. Birinci olay ikinci ve üçüncü yanlışın kamuflajı olarak anlaşılmamalıdır" şeklinde konuştu.

BİZ BUNLARI BİLİRİZ

CHP'nin iddialarını, "Biz bunların biliriz ne anlama geldiğini" sözleriyle değerlendiren Çiçek şöyle devam etti, "Onun için üzerinde durmuyoruz. O yüzden hodri meydan diyoruz. Kusuru hatası olan böyle bir meydan okumaz. Diyoruz ki erik yemedik karnımız ağrımaz. Kanunsuzluğu kim yaptıysa çıkartalım. Yargı yoluyla idari yoluyla komisyonla çıkaralım. Gelin buraya içinde bulunalım diyorsanız kuralım bir komisyon çıkaralım. Peki bunun ötesinde ne diyorsunuz."

ÖYLE KARANLIĞA KARŞI KURŞUN SIKMAK YOK

Çiçek, CHP'nin "dinleniyoruz" iddialarını sert ifadelerle eleştirirken şunları söyledi:

"Öyle karanlığa kurşun sıkmak yok. CHP'nin en iyi yaptığı işlerden birtanesi budur. Hodri meydan. Bir şeyi çıkarmak gerekiyorsa biz varız ama öbür iki konuyu da hiç unutturmaya çalışmasınlar. Varsa çıkaralım karanlığa niye kurşun sıkıyorsun? O zaman bu işlere benim meydan okumam lazım. Ben bu konuda kaçak güreşmiyorum. Bir teklif getiriyorlar da onu gözardı etmiyoruz. Buyrun komisyon kuralım. Ya devletin güvenlik birimleri değilse, devlet değilse başka türlü bir şeyse, ben bunları bilemem. Ama sonucu ortaya çıkarmak adına iyi niyetle bir işbirliğine varız.

Türkiye'de en kötü şey bu işlerin böyle bir olayın olduğunu kabul ederek yapılmasıdır. Bize düşen de bunu aydınlığa çıkartılmasıdır. Bize düşen derken sadece hükümete değil, ilgili sorumlular o zaman birkaç şeye bakmamız lazım."

KANUNSUZ DİNLEMENİN ÖNÜNDE ARKASINDA DURMAYIZ

1 Haziran 2006'te yürürlüğe giren ceza kanununu hatırlatan Çiçek, "Herkes sadece bir yerden baktı. Önemli düzenlemeleri görmedi. Bir defa kesinlikle her türlü kanunsuz dinlemeyi ve takibi suç haline getirdik. Biz getirdik kanunsuz dinlemeyi ve takibi.

İki; eğer bir dinleme ve takip söz konusu olacaksa, bunu hakim teminatına bağladık. Açıkça bu iktidar her türlü kanunsuz dinlemeleri ve takipleri suç haline getiren ve bu konuda kesin kararını ortaya koyan bir tutum içindedir. Bunun anlamı şudur ki, biz hiçbir kanunsuz dinleme ve takibin önünde arkasında olmayız. Kim yaptıysa suçtur. Ve kimsenin sıfatı konumu bu suçun işlenmesi konusunda istisna teşkil etmez" dedi.

Çiçek sözlerini şöyle tamamladı: "İdari olarak yapılması gerekeni İçişleri Bakanlığı yapacak. Eğer devletin ister yargı ister idari makamlar yoluyla yapacağı inceleme ve soruşturmaya CHP tereddütle bakıyorsa, kuralım komisyonu, biz teklif ediyoruz, bu işin Meclis boyutuyla ortaya çıkarılması için kendisinin getirdiği bir teklif varsa da biz buna destek veririz. Kuralım komisyonu kimin sorumluluğu varsa, kim sorumluysa, nerede başlıyor bitiyorsa bunu ortaya çıkaralım. Çünkü biz AKP olarak erik yemedik karnımız ağrımaz. Hiç kimse hükümetin ve devletin faaliyetleriyle ilgili böyle bir flu alan yaratmasın. İnsanların kafasında şüpheli bir nokta kalmasın."

İÇİŞLERİ BAKANI ATALAY: "CHP'NİN DİNLENDİĞİ İDDİASI İFTİRA"

Öte yandan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiğine ilişkin iddialarla ilgili olarak, "Hükümetin, emniyetin CHP'yi dinlediğine dair iddiayı tamamen iftira olarak görüyorum ve reddediyorum. Biz bunun katipçisi olacağız, kendileri mahcup olacak" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda CHP'li milletvekillerinin, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiğine ilişkin iddiaları gündeme getirmesi üzerine Beşir Atalay, "Hükümetin, emniyetin CHP'yi dinlediğine dair iddiayı tamamen iftira olarak görüyorum ve reddediyorum" dedi.

Kendisinin İçişleri Bakanı olarak konunun bütün yönlerini araştırdıktan sonra bir açıklama yaptığını hatırlatan Beşir Atalay, Cumhuriyet savcılarını göreve çağırdığını ifade etti. Atalay, "Bu konuda verilebilecek her katkıyı sonuna kadar vereceğiz. Bunun takipçisi olacağız. CHP bunu bilsin. Bunun katipçisi olacağız, kendileri mahcup olacak. Buna inanıyorum ben..." diye konuştu.

CHP'li Mustafa Özyürek'in, "Araştırmanız bitmeden sonucu açıklıyorsunuz" demesi üzerine Bakan Atalay, şöyle konuştu: "Ben hiçbir şey açıklamıyorum. Sadece CHP'nin çok aceleci ve tedbirsiz olduğunu söylüyorum. Hiç birşey bilmeden, konu araştırılmadan hem güvenlik birimlerini suçluyor, hem hükümetimizi suçluyor. Biz de şunu diyoruz; Bunu araştıralım, sonucuna ulaşalım. Suçlanacak kimse varsa birlikte suçlayalım, cezası verilecek kimse varsa birlikte verelim. Ama böyle peşinen oldubittiye gelen bir suçlamayı kabul etmiyoruz, reddediyoruz, iade ediyoruz. Ama biz peşindeyiz. Ben İçişleri Bakanı olarak, hükümet olarak peşindeyiz. Cumhuriyet savcılarımız soruşturmayı başlattılar. Bu konuyu aydınlığa kavuşturmak için peşindeyiz. Kim yaparsa yapsın, eğer böyle bir olay varsa bunun cezası verilir. Dinleme olayı diye bir şeyi kabul etmiyoruz, kınıyoruz."

Dinlemenin hukuk yollardan ve hakim kararı ile yapılabileceğinin çerçevesinin çizildiğini vurgulayan Bakan Beşir Atalay, bunun dışındaki hiçbir dinleme şeklini onaylamadıklarını söyledi.

İKTİDAR İLE MUHALEFET ARASINDA "DİNLEME" KAPIŞMASI

CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiği iddiaları Meclis Genel Kurulu'nu da karıştırdı. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay'ın konuşmasının ardından söz alan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Beni CHP bakan yapmadı, istifa falan etmiyorum" dedi. Bakan Atalay, muhalefete "size açık çek, gelin ortak komisyon kuralım, birlikte takip edelim, bu olayı aydınlatalım" diye seslendi. Bakan Atalay'ın konuşmasında, Önder Sav'ın hacla ilgili sözleri ve eski Bolu Valisi ile yaptığı konuşmayı eleştirmesi ise CHP'lilerin tepkisine yol açtı. CHP milletvekilleri Bakan Atalay'a "sizin işiniz bu değil" diye bağırdı.


AJANSLAR