kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AKP'den telekulak iddiaları için komisyon önergesi

AA
Yeni Haber
AK Parti, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlenildiği yönündeki iddiaların bütün yönleriyle araştırılması ve varsa sorumlularının ortaya çıkarılması amacıyla Meclis Araştırılması açılmasını istedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün, Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ'la birlikte Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, 3 grup başkanvekili ve bazı AK Parti'li milletvekilinin imzasını taşıyan ve Meclis Başkanlığına sundukları önerge hakkında bilgi verdi.

Nihat Ergün, konuyla ilgili yetkililer ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından konuyla ilgili olarak bir çok açıklama yapılmasına rağmen, ağır itham ve suçlamaların sürdürüldüğünü bildirdi.

Ergün, iddialar karşısında AK Parti ve Hükümet hakkındaki ağır ithamların ''Türkiye'de demokrasiyi ortadan kaldırma girişimi, Türkiye'de bir korku diktatörlüğü meydana getirme girişimi'' gibi kamuoyuna yansıtılmasının halkın düşüncelerinde bir takım tereddütlere yol açtığını belirtti.

Bu iddiaları kabul etmediklerini defalarca açıkladıklarını anımsatan Ergün, ''Elbette bu iddiaların hangi amaçla ortaya atıldığını bilmiyoruz. Böyle bir olayın gerçekleşip gerçekleşmediğini de bilmiyoruz. Bu iddiaların somutlaştırılması ve gerçekten böyle bir şey olmuşsa bunları gerçekleştiren kişilerin yargı karşısına çıkartılması, hepimizin boynunun borcudur'' dedi.

TBMM'nin, CHP'nin dinlenme iddiaları konusunda bir çaba içerisinde olması gerektiğini belirten Ergün, en kısa sürede bir komisyon kurulması için Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önerge verdiklerini bildirdi.

''TÜRKİYE KAFA KARIŞIKLIĞI İÇİNDE KALMAMALI''

CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlenildiğine ilişkin iddiaların açıkça ortaya çıkarılmasını istediklerini ifade eden Ergün, şöyle devam etti:

''Türkiye, bu iddialar karşısında bir kafa karışıklığı içinde kalmamalıdır. Bu iddialara dayanarak yapılan ithamlar da boşta bırakılmamalıdır. Bu ithamların hangi amaçla yapıldığı da bu Araştırma Komisyonu marifetiyle ortaya çıkarılmalıdır. Hem varsa kusurluları, yoksa bu boş iddialara karşı Hükümetimiz ve partimiz hakkındaki ithamlarla ilgili kamuoyunda bilgi berraklığının ortaya çıkması, herkesin doğru bilgiyle hareket etmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Eğer bilgiler doğru değilse, bilgiler tam değilse, bilgiler temiz değilse, o zaman iyi bir sonuç elde etme imkanı yok. Doğru bir bilgiyle, eksiksiz ve temiz bilgiyle söz söylenmesini isteriz. Bilginin eksiksizliği ve temizliği, hepimizin en önemli faktörlerinden birisidir. Amacımız, komisyonla kamuoyunun doğru bilgilendirilmesidir, varsa suçluların cezalandırılmasıdır.''

AK Parti'nin geçen yasama döneminde yasa dışı yollarla dinlemeye ilişkin çok ağır yaptırımlar ve ağır cezalar getiren düzenlemelere imza attığını anımsatan Ergün, ''Bu düzenlemelere rağmen hala insanları yasa dışı yollardan dinlemeye cüret edenler varsa bunların elbette açığa çıkarılması, hak ettiği cezayı bulması lazımdır. Eğer böyle değilse, eksik bilgiyle hareket ediliyorsa ve bilgiler temiz değilse ve eğer başka amaçlar için bu iddialar ve ithamlar ortaya atılıyorsa onun da açığa çıkması, Türkiye'de siyasetin temiz bir zeminde yapılmasını amaçlamaktayız. Bu nedenle araştırma komisyonu kurulmasını istiyoruz'' diye konuştu.

SORULAR

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ergün, bir gazetecinin, ''Genelde böyle bir durumda, iddia sahibi önerge verir. Siz CHP ile görüştünüz mü, neden siz verdiniz?'' sorusu üzerine, bu iddialar sebebiyle partisinin ve Hükümetin ağır ithamlarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

İktidar partisinin ve Hükümetin bu ağır ithamların altında kalmaması gerektiğini belirten Ergün, şöyle konuştu:

''Parlamentonun da bu konuya vaziyet etmesi, yasama organının da elinden geleni yapması gerekir diye düşündük. Zaten yargı organları böyle bir tespit yapıldığında gerekeni yapacaktır. Şu anda da savcılar harekete geçmiştir. Hükümet kendi elindeki imkanlarla bu konuları incelemektedir. Ne böyle bir iddia ortaya konulsun ne de iktidar bu ağır ithamların altında kalsın. Parlamentonun denetim mekanizmalarının bunları açığa çıkarmasını istediğimiz için verdik. Eğer diğer siyasi partiler de araştırma önergesi verirlerse ki verebilirler. O zaman Genel Kurulda bu araştırma önergelerinin birleştirilerek görüşülmesi ve ortak bir komisyon kurulması gündeme gelebilecektir.''

Ergün, devletin valisinin, bir siyasi partinin genel sekreteri ile bir bölgeye ilişkin konuşmasının ne kadar etik olduğunun sorulması üzerine, ''Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Onunla ilgili değerlendirmeyi burada yapacak değiliz. Bizim amacımız yasa dışı dinleme iddiasını ve bu çerçevedeki ithamları açığa çıkarmaktır'' dedi.

''(Başka bir amaç varsa) dediniz. Öyle bir ucu var mı?'' sorusunu yanıtlayan Ergün, bunu bilemeyeceğini belirterek, araştırma komisyonunun raporunun herkesin kafasındaki şüpheleri ve soru işaretlerini giderecek netlikte olacağını kaydetti.

''KOMPLO TEORİLERİ PEŞİNDE KOŞMUYORUZ''

AK Parti Grup Başkanvekili Ergün, bir gazetecinin, ''Şöyle anlıyoruz: CHP'nin kendi komplosu gibi algıladık biraz'' sözü üzerine, ''Komplo teorileri peşinde koşan bir siyasi parti değiliz. Biz somut ve doğru veriler üzerinden sonuçları ortaya çıkartmak niyetindeyiz'' diye konuştu.

Bu araştırma komisyonunun sağlıklı sonuç alıp almayacağının sorulması üzerine ise Ergün, ''Araştırma komisyonları marifetiyle soruşturma komisyonu kurulması ve soruşturma açılması talepleri geçen dönem de oldu. Bazı araştırma komisyonları kuruldu ve sonuçta soruşturma komisyonu kurularak ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunuldu ve yargı harekete geçirildi. Bu araştırma sonucunda böyle bir şey olup olmayacağını şimdiden kestirmek mümkün değildir. Ama tablo o doğrultuda çıkarsa elbette gereken yapılacaktır'' diye konuştu.

Nihat Ergün, konuyla ilgili hiç bir ihtimali değerlendirmediklerini, ihtimallerin, ''doğruların ne olduğu ortaya çıksın'' diye bu araştırma komisyonunun kurulmasını istediklerini söyledi.