kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan'dan Avrupa'ya eleştiri

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde fasıllar dışında bazı ülkelerin siyasi engeller çıkardığını belirterek, "Verilen sözlerin tutulması ve arkasında durulmasını istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz. Bir ihale istemiyoruz, lütuf beklemiyoruz. Zaten Türkiye ve Türk milletine bu yakışmaz" diye konuştu.

Erdoğan, Avrupa Vakıflar merkezi (EFC)'nin Swiss Otel'de yapılan 19. Genel Kurulu'nun açılışına katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB üyelik sütrecine değindi ve bu süreçte, Türkiye'nin önüne çıkarılan engellere dikkat çekti.

Türkiye'nin AB katılım süreci çalışmalarına kararlılıkla devam ettiğini, hükümet ve toplum olarak AB'ye tam üye olmakta kararlılığın sürdürüldüğünü belirten Erdoğan, bu süreçte herhangi bir şüpheci yaklaşımın da söz konusu olmadığını vurguladı. Erdoğan, "Türkiye olarak olumlu bir yaklaşım içindeysek, Avrupalı dostlarımızdan da aynı olumlu yaklaşımı bekliyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, müzakere sürecinden bağımsız olarak Türkiye'nin reformları kararlılıkla gerçekleştirdiğini ve uygulama sürecini de sıkı bir şekilde takip ettiklerini ifade ederek, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde önüne çıkarılan fasıllar içerisinde olan maddeler dışında siyasi yaklaşımların bulunduğunu söyledi. Bu siyasi yaklaşımlarla Türkiye'nin önünün kesilmek istenmesini anlayamadıklarını dile getiren Erdoğan şöyle konuştu:

"Özellikle son dönemlerde birçok fasıllarda oturup konuştuğumuz Avrupalı dostlarımız ne yazık ki kendilerini savunamaz duruma geliyor. Çünkü tezleri sağlam temellere dayanmıyor, siyasi nedenlere dayanıyor. AB'ye Türkiye güç katacaktır, yük alacaktır, yük olmayacaktır. Bunun bilinmesini istiyoruz. Üyelik sürecinde hiçbir ülkeye uygulanmayanların Türkiye'ye uygulanmak istendiğini, Türkiye'ye bir çifte standart getirildiğini görüyoruz."

Erdoğan, siyasi yaklaşımların ve çifte standartların Türkiye'de toplumda AB'ye var olan desteği ciddi şekilde erozyona uğrattığını savunarak, "Kuşkusuz biz reformları yapmaya devam ediyoruz, devam edeceğiz. Bizim hedefimiz Türkiye'deki refah standartlarını Türkiye'nin demokrasisindeki kademesini, Türkiye'nin refahı ve ilerlemesini belirli seviyeye taşımaktır. Bunu gerçekleştirmek için bağımsız olarak yomumuza devam edeceğiz. Ancak AB için de farklı yol çizilmesini isteyenlere, Türkiye'nin önüne zorluklar engeller çıkaranlara tavır ve tepki veriyoruz.


AB tarafından Türkiye' ye verilen sözlerin arkasında durulmasını beklediklerini kaydeden Erdoğan, verilen sözlerin tutulması ve arkasında durmasını istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz. Bir ihale istemiyoruz, lütuf beklemiyoruz. Zaten Türkiye ve Türk milletine bu yakışmaz" dedi. AB katılım sürecinde sivil toplum örgütlerinden de destek beklediklerini anlatan Erdoğan, katılım sürecinin sivil toplum örgütlerinin desteğiyle başarılı olacağını dikkat çekti. Erdoğan, AB üyelik sürecinde gerçekleştirilen reformlara da değinerek, son beş buçuk yılda vakıflar, 312. madde ve terörle mücadele yasası, dernekler yasası gibi çok sayıda yasanın çıkarıldığın belirtti.

Türkiye'nin son beş buçuk yılda ekonomik anlamda sağladığı başarıları verilerle ortaya koyan Erdoğan, ekonomide özellikle yapısal reformlarda başarılı yürüyüşün devam edeceğini söyledi. Erdoğan, demokrasi ve ekonominin "at başı" götürülmek zorunda olduğunu ve ikisinin birbiriyle bağlantılı konular olarak gördüklerini vurgulayarak demokrasinin olmadığı yerde güçlü bir ekonominin görülemeyeceğini ifade etti.

FATİH'İN FERMANI'NI OKUDU

İstanbul'un Fethi'nin 555. yılı olduğun hatırlatan Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet'in fetih sonrası yayınladığı fermanı okudu. Erdoğan, Türkiye'nin geçmişten bu yana vakıf zenginliğine dikkat çekerek, hükümetleri döneminde vakıfların eski canlılığına kavuşması için çaba gösterdiklerin kaydetti. Erdoğan Türkiye'de 78 bin 24 dernek, 4 bin 459 da vakfın faaliyet gösterdiğin aktırırken, vakıfları, sendikaları, odaları daha çok inisiyatif almaya davet etti.

Öte yandan Başbakan Erdoğan, toplantının yapıldığı salona girip yerine oturduktan sonra açılış konuşmaları başladı. Konuşmalar sürerken Erdoğan'ın bir süre cep telefonuyla konuştuğu görüldü. Erdoğan, toplantıdan ayrıldıktan sonra Dolmabahçe'deki çalışma ofisine geldi ve bir süre çalıştıktan sonra buradan da Ankara'ya hareket etmek üzere ayrıldı.

(ANKA)