kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Atın yerini çapa makinesi aldı

Yeni Haber
Eskiden atlarla yapılan, sebze ekilecek tarlaların hazırlanması ve meyve ağaçları arasının çapalanması işi artık fiyatları 2 ile 12 bin YTL arasında değişen çapa makineleriyle yapılıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu (TZOB) Üyesi Mustafa Hepokur, yaptığı açıklamada, modern tarımın modern tarım aletleriyle yapılmak zorunda olduğunu, Anadolu çiftçisinin de değişen koşullar nedeniyle bir zorunluluk olarak yeni üretilen tarım alet ve makinelerinden edinmenin gayreti içinde olduğunu söyledi.

Traktörlerin büyük tarlaların işlenmesinde kullanıldığını belirten Hepokur, ancak traktörün, daha küçük çaplı tarlalarda maliyeti artırması ya da toprağı sertleştirmesi gibi olumsuzluklar nedeniyle işe yaramadığını belirtti.

Hepokur, meyve bahçeleri veya çok büyük olmayan sebze tarlalarını yabani otlardan temizlemek, toprağı kabartmak, tezekleri kırmak, tarlaya atılan gübreyi karıştırmak, ilaçlama yapmak gibi işlerde yakın zamana atın kullanıldığını, özellikle son 5 yıldan bu yana ise bu işler için çapa makinelerinin kullanıldığını ifade etti.

Benzin ya da mazotla çalışan, ithal ve yerli modelleriyle satışa sunulan bu makinelerin çiftçiden büyük ilgi gördüğünü dile getiren Hepokur, ''Fiyatları 2 ile 12 bin YTL arasında değişen çapa makinelerine, son dönemde yoğun talep var. Bu el makineleriyle çapa yapmak, ilaçlamak, gübre karıştırmak hem çok zahmetsiz hem de çok pratik. 2 sapından tutuyorsunuz, gaz ayarını ve yönlendirmesini yaptıktan sonra ek bir güç harcamanıza gerek kalmadan tarlayı işliyor'' dedi.

''Bu makineler artık atın yerini aldı'' diyen Hepokur, şunları kaydetti:

''Ben de bir üretici olarak, traktörün giremediği ya da girmesine uygun olmayan tarlalarımda 10 yıl öncesine kadar at kullanıyordum, şimdi aynı işi el makineleriyle yapıyorum. Artık pek çok ürünün çapası için çok fazla tarım işçisine de ihtiyaç kalmıyor. Konya'da meyvecilerin tamamına yakını, sebze üreticisinin ise yaklaşık yüzde 70'i çapa makinesi kullanıyor. Bu makineler yaygınlaştıkça, çiftçi daha az maliyetle ve daha kısa sürede tarlasını işliyor. Bu nedenle tahmin ediyorum kısa süre içinde çapa makinesi olarak tabir edilen ancak bazı modelleri ilaçlama da yapabilen bu tarım araçlarından almayan çiftçi kalmaz.''

ÇİFTÇİ ÇOK MEMNUN

Hepokur, çiftçilerin bu çapa makinelerini, kuyu, elektrik direği gibi traktörün yanaşamadığı için pulluğunun alamadığı yerleri sürmekte de kullandığını, çiftçiyi büyük zahmetten kurtardığını sözlerine ekledi.

Merkez Karatay ilçesinde yaklaşık 3-4 hektarlık tarlasında sebze yetiştiren İsmail Kırmızı ise komşularımdan görüp, işini kolaylaştıracağını düşündüğü için kendisinin de bu çapa makinesinden satın aldığını belirtti.

Kırmızı, ''Daha önce günlerce işlemek için uğraştığımız bir tarlayı bu makine sayesinde bir kaç saat içinde ekime hazır hale getirebiliyoruz. Keşke yıllar önce bu makinelerle tanışsaydık, çünkü bağ bahçe işlerinde bu makine elimiz ayağımız oldu'' diye konuştu.

AA