kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Cepte abone sayısı artışı yarıya düştü

TİMUR SIRT
Kârlılık isteği ağır basınca geçen yılın ilk 3 ayında yaklaşık 2 milyon abone kaydeden 3 operatör bu yıl 900 bin yeni aboneyle yetinmek zorunda kaldı..
Türkiye'de cep telefonu abone sayısı Telekomünikasyon Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre 62 milyon 874 bine ulaştı. Ancak abone sayısındaki artış hızı 2008 başından itibaren düşmeye başladı. GSM sektöründe yeni abone kaydı ilk kez Mart 2008'de 100 binin altına düştü. GSM operatörleri geçen yıl girdikleri abone yarışından kârlılığa yönelince, operatörlerin yeni abone kayıtlarındaki artış düşme eğilimine girdi. En büyük operatör Turkcell, ilk çeyrekte abone sayısında 200 bin kayıp yaşamıştı. Mart ayında da 3 operatörün toplam abone sayılarındaki artış 100 binin altında kalmış oldu. 2007'nin ilk üç ayında abone sayısındaki artış 2 milyon 67 bin olarak gerçekleşirken, bu yılın ilk üç ayındaki abone artışı yalnızca 900 binde kaldı.

KÂRLILIK ÖNE ÇIKTI
GSM operatörleri geçen yıl abone kaydı için bayi kanalına büyük destekler önerirken, bu yıl bu desteği kesmenin dışında aktif olmayan abonelerin artışını önlemek için yeni tedbirler aldı. Böyle olunca tüm operatörlerin geçen yılın performansını yakalaması olanaksız hale geldi. Kârlılığın daha önemli kriter olarak ortaya çıkması operatörlerin frene basmasına neden oldu. Turkcell geçen yıl değerlendirmesinde, nüfusa göre abone oranının yüzde yüze ulaşmasını beklediklerini açıklarken, yıl sonu değerlendirmesinde "2007 yıl sonu itibariyle mobil hat penetrasyon oranı yüzde 88'e ulaştı. 2008'de Türkiye GSM pazarında büyümenin 2007'ye göre daha yavaş olacağını ve 2008 sonunda mobil hat penetrasyonunun yüzde 100 düzeyinde olacağını öngörüyoruz" diyerek küçülme konusunda ipuçları vermişti. Cep telefonu abone sayısını iki hafta önce açıklayan Turkcell toplam abone sayısının 2007 sonuna göre 300 bin azalarak 35.1 milyona düştüğünü açıklamıştı. Turkcell'in yıl sonu pazar payı yüzde 57.1 oranında gerçekleşirken, bu yılın ilk 3 ayının sonunda bu oran 55.8'e düştü. Vodafone ve Avea gelecek hafta 2008'in ilk üç ayıyla ilgili sonucu açıklayacak.