kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Mahalle baskısı' nedir?

AA
Yeni Haber
Prof. Dr. Şerif Mardin, Türkiye'nin gündeminde uzun süre yer alan, 'mahalle baskısı' sözlerine açıklık getirdi.

Mahalle baskısı sözleriyle anlatmak istediğinin tam anlaşılamadığını kaydeden Mardin, medyanın Malezya örneğini çarpıttığını vurguladı. Bu ülkelere giderek yapılan sığ yorumların gerçeği yansıtmadığını anlatan Mardin, bu yaklaşımın basitliğine dikkat çekti. Mardin, Kemalizm'in kuru bir ideoloji olduğunu; 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' sözünün çok derin bir ifade olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Şerif Mardin, Harbiye'de bulunan Cemal Reşit Rey (CRR) Salonu'nda Sosyal Sorunları Araştırma ve Çözüm Derneği (SORAR) tarafından düzenlenen 'Mahalle Baskısıyla Ne Demek İstedim' konulu toplantıda konuştu. Mardin, Türkiye'nin gündeminde uzun süre yer alan, 'mahalle baskısı' sözlerine açıklık getirdi.

"KEMALİZM, KURU BİR İDEOLOJİDİR"

Prof. Dr. Mardin, konuşmasında Kemalizm üzerine eleştirilerde bulundu. Kemalizm'in 'kuru bir ideoloji' olduğunu öne süren Mardin, "Kemalizm hakkında uzun çalışınca ne kadar kuru bir ideoloji olduğunu rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Bu ideoloji topluma iyi, güzel ve doğru hakkında hiçbir şey verememiştir. 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' sözü çok derin bir ifade değildir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de Kemalizm'in tartışılmasının bugüne kadar mümkün olmadığını belirten Prof. Dr. Mardin, tartışan kişinin hayatının kalan günlerini hapishanede geçireceğini söyledi.

"MALEZYA ÖRNEĞİNİ MEDYA ÇARPITTI"


Konuşmasında 'mahalle' kavramını da irdeleyen Sosyolog Mardin, Osmanlı'da mahallenin gerçek bir bilim olduğunu ve toplumu temsil ettiğini ifade etti. Mahalleyi oluşturan unsurların başında camiinin geldiğini belirten Prof. Dr. Mardin, cumhuriyetle birlikte bu kültüre okulların rakip olduğunu aktardı.

'Mahalle baskısı' sözleriyle anlatmak istediğinin tam anlaşılamadığını kaydeden Sosyolog, medyanın Malezya örneğini çarpıttığını vurguladı. Bu ülkelere giderek yapılan sığ yorumların gerçeği yansıtmadığını anlatan Mardin, bu yaklaşımın basitliğine vurgu yaptı.

"PARTİLERDE KARİYER YAPMAK İSTEYENLER SOFİSTİKE DEĞİL BASİT İNSANLAR"

Siyasi partilerle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Mardin, siyasi partilerde kariyer yapmak isteyen insanların 'sofistike değil basit insanlar' olduğunu ileri sürdü.

Doç. Dr. Necdet Subaşı ise, Türk toplumunun kodları ve kendine has bir hali ve rengi olduğunu söyledi. Subaşı, Kemalizm'in bunu bilerek ihmal ederek, kendi tanımlamaları içinde mahalleyi yok etmeye çalıştığını belirtti. Subaşı, CHPli Önder Sav'ın hac ile ilgili yaptığı açıklamaların bu manada değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.

Basının yoğun ilgi gösterdiği toplantı sonundan katılımcılardan konuya ilişkin sorular alındı.