kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yargıtay'ın şahidi Danıştay

ANKARA
Yargıtay'ın "Yargıya ve hükümete muhtıra" olarak yorumlanan bildirisine Danıştay'dan destek geldi Bildiride, "Yargı organlarının açıklama yapmasının Meclis'e müdahale anlamına gelmediği" belirtildi..
Yargı organlarının üst üste bildiri yayınlama geleneği bu kez de bozulmadı. Yargıtay'ın ardından Danıştay Başkanlar Kurulu da sert bir bildiri yayınladı. Danıştay Başkanlar Kurulu, şu mesajları verdi:

* SİYASİLEŞMİYORUZ: Yargıyı doğrudan ilgilendiren konularda, yargı organlarının görüşlerini kamuoyu ile paylaşmalarının siyasi bir niteliği yoktur.

* MÜDAHALE ETMİYORUZ: Yargıyı ve yargılama sürecini ilgilendiren konulardaki Anayasal ve yasal değişiklik çalışmaları hakkında yüksek yargı organlarının açıklama yapmaları, yasama organının faaliyet alanına müdahale değildir.

* CUMHURİYETİ KORUYORUZ: Varlık nedenleri arasında, gücünü aldığı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 1 ila 3'üncü maddelerinde öngörülen ve 4'üncü maddesine göre değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek olan Cumhuriyetin temel ilkelerini de koruma görevi bulunan yargı organının işlevinin bir parçası olduğundan kuşku duyulmamalıdır.

* ZAFİYETTEN KAYGILIYIZ: Yargının demokratik meşruiyetinin tartışmaya açılmış olmasını kaygı ile izliyoruz. Yetkisini Anayasadan alan organların meşruiyetlerinin tartışmaya açılması, bu organların kamuoyundaki güvenilirliklerini zedeleyeceği gibi; böyle bir yaklaşımın, Devleti zaafa uğratacağı gerçeği de gözlerden uzak tutulmamalıdır.

* YETKİMİZ ANAYASA'DAN: Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılmaktadır. Yasama ve Yürütme organları nasıl yetkilerini halk oylaması ile kabul edilen 1982 Anayasası'ndan alıyorlar ise; Yargı da, Türk Milleti adına kullandığı yetkisini aynı Anayasadan almaktadır.

* SİZ KARŞI ÇIKIN: Yargıya intikal eden konularda, uluslararası çevrelerin de katılımıyla yargı organlarını yönlendirme ve etki altına alma girişimlerini doğru bulmuyoruz. Bu konudaki müdahalelere Hükümetin karşı çıkması gerekir. Yargı Reformu Strateji taslağının AB temsilcileri ile paylaşılmış olması, bağımsızlık ilkesi ile bağdaşmaz.

HEP PEŞ PEŞE GELDİ
Yargıtay ve Danıştay son dönemde kritik konularda hep peş peşe açıklamalar yaptı. Son olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı 17 Ocak'ta, AK Parti hakkındaki kapatma davası öncesinde türbanın kaos yaratacağını bildiriyle duyurdu. Hükümetten tepki gelince ertesi gün Danıştay, Anayasa'nın değiştirilemez ilkelerine aykırı davranılmamasını istedi. Geçen yıl 26 Mart'ta da Yargıtay ve Danıştay'ın boş üyeliklerine seçim döneminde de kriz oldu. Bunun üzerine önce Yargıtay, ardından da Danıştay Başkanlar Kurulu bildiri yayınladı.