kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İran Uluslarararısı ve Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Mousavi, Bilge Eser'in sorularını yanıtladı.

'Operasyonların bir parçasıyız'

Bilge ESER / DIŞ HABERLER
PKK ve örgütün İran kolu PJAK, Türkiye'nin olduğu kadar İran'ın da sorunlarından birini oluşturuyor. Bu nedenle özellikle Türk ordusunun geçtiğimiz aylarda düzenlediği operasyonlara İran hükümeti de destek verdi. Türkasya Stratefik Araştırmalar Merkezi'nin İstanbul'da düzenlediği 3. Uluslararası Türk-Asya Kongresi'ne katılan İran temsilcisi Seyed Rasoul Mousavi'ye göre, PKK artık Kürt halkı arasında hiçbir destek bulamıyor. Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'a yakın isimler arasında yer alan İran Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Uluslararası ve Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Mousavi Türkiye-İran ilişkileri ve PKK konusundaki sorularımızı yanıtladı:

* PKK operasyonlardan etkilendi mi?
PKK, askeri olarak Batı ülkelerinden büyük destek alıyor. Bu açıdan bakıldığında biraz da olsa etkileri oldukları söylenebilir. Kendi halkı arasında ise hiçbir sempatisi kalmamıştır.

* Türkiye'nin düzenlediği operasyonlara İran askeri destek veriyor mu?
İran, teröre karşı tüm operasyonları destekler. Böyle bir hareketin her zaman içindeyiz ve bir parçasıyızdır. Türkiye ile İran arasında birçok konuda ortak komisyon mevcut. Bu komisyonlardan birinin de istihbarat ve askeri konularda olması muhtemeldir.

* Türkiye, İsrail, ABD veya Arap ülkeleri olsun tüm taraflarla iyi ilişkiler geliştiriyor. Sizce Türkiye diplomasiyi çok iyi gerçekleştiren bir ülke mi?
Bizim için en iyi olanı, dost bir komşudur. Bize olumsuz bir etki gelmediği sürece bir sorun yoktur.

* ABD'de hangi aday seçilirse İran'ın daha çok yararına olur?
Hiçbir aday iki ülke ilişkilerine bir değişiklik getirmeyecek. İran için Obama, McCain olmuş; hiçbiri fark etmez. Eğer herhangi bir adayın mantıklı bir önerisi varsa, İran hepsiyle konuşabilir.