kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Üniversiteler Arası Kurul toplandı

Yeni Haber
Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, bugünkü toplantıda olağan dışı gündemleri olmadığını bildirdi.

Kurulun toplantısı Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'ndeki Mehmet Akif Salonu'nda başladı.Toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ÜAK Başkanı Akaydın, ''Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun bildirisini'' hatırlatılması üzerine, ''Olağan gündemle bir toplanıyoruz. Olağan dışı hiçbir gündemimiz yok. ÜAK üyelerinden ve rektörlerden bir teklif olursa yazılı açıklama yaparız'' dedi.

Akaydın, ''üniversitelerdeki kontenjanların artırılması'' konusundaki soruya ise ''Gündemimizde yok. Gerekirse konuşuruz'' karşılığını verdi.ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut ise gündemlerinin belli olduğunu ifade ederek, ''Diğer bazı konuların da toplantıda ele alınabileceğini'' söyledi.

Bir gazetecinin, ''Yargıtay Başkanlar Kurulu Bildirisi''ni hatırlatarak, ''Hukuk fakültelerinin de geçmişte böyle bir açıklaması oldu'' demesi üzerine, Akbulut, ''Henüz aramızda konuşmadığımız için bilmiyorum. Bazı arkadaşlar dile getirecek. Çünkü içimizde hukukçular var'' dedi.Akbulut, bir gazetecinin, ''Sizin bu konudaki değerlendirmeniz ne olacak'' sorusunu şöyle yanıtladı:

''Defalarca biz söyledik. Yürütme, yasama ve yargının güçleri belli. Güçlerin ayrılığı da demokrasinin 'olmazsa olmaz' koşulu. O açıdan herkesin birbirine saygılı olması lazım. Yargının baskı altında tutulmaması lazım. Toplumda en büyük rahatsızlık ülke dışından bazı insanların yargımız hakkında hak etmediği ifadeler kullanmasıdır. O da bizi rahatsız ediyor.''

YÖK'ÜN KONTENJAN ARTIRIMI ÇALIŞMASI

Ural Akbulut, bir gazetecinin, ''YÖK'ün üniversitelerin kontenjanını artırma çalışmalarını'' hatırlatması üzerine şunları söyledi:''Bütün üniversitelerin senatoları oy birliğiyle kontenjanlarını belirlediler. 100'ün üzerindeki üniversitenin senato kararlarını, oybirliğiyle alınan kontenjanlarla ilgili kararları çöpe atıldı. YÖK'ün kendiliğinde kontenjan artırmasını doğru bulmuyorum. Çünkü şu anda pek çok üniversitede atama durduruldu.

Hem insan kaynağında azalma azalma var hem de finans kaynağında... Yeterli laboratuvar, yeterli sınıf olmadan siz kontenjan artıramazsınız. Sadece öğretim üyesi sayısına bakarsanız yanlış olur. Çünkü üniversiteler yüksek lise değil. Üniversiteler eğitim, araştırma, toplumsal hizmet yapan kurumlardır. Üniversitelerin hem eğitim düzeyini hem de araştırma kalitesini düşürmemek gerekir.''İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak ise Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun bildirisine ilişkin soruya ''Gerginlikler bitsin, olmasın artık'' karşılığını verdi.


AA