kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tuzla'ya büyük gözaltı

Zübeyde YALÇIN ANKARA
Ulaştırma Bakanlığı'nın hazırladığı yeni yönetmelikle tersane işletme izni verilmesi zorlaştırılacak. İSO kalite ve OHSAS 18001 çevre ve iş sağlığı standardı zorunlu olacak ve kontrolleri yapılacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Tuzla'ya büyük gözaltı
Tuzla'da yaşananlar sonunda ilgili bakanlıkları harekete geçirdi. Tersanelerin iş güvenliği ile ilgili önlemleri alması ve ölümlerin azaltılması için yönetmelik hazırlanmaya başladı. Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağı şu düzenlemeleri içeriyor:

* TERSANE AÇMAK ZOR: Tersane revizyonu, işletme izni, kısmi işletme izni, yüzer havuz işletme başvurusunun hangi belgeler ile yapılacağı ve bu başvurunun nasıl değerlendirileceğine ilişkin mevcut yönetmelikte hüküm bulunmuyor. Yeni hazırlanan yönetmelikte ise kriterler tek tek sıralanıyor ve böylece tersane açmak zorlaştırılıyor.

* YÜZER HAVUZ STANDARTLARI: İşçilerin ölümüne neden olan yüzer havuzlar ile ilgili de önlemler yönetmelikte yer alacak, yüzer havuzların her iki tarafına perdeleme sistemi konulacak ve böylece gerek can kaybı gerekse çevrenin kirletilmesi önlenecek. Gemi kızağa alınmadan ya da denize bırakılmadan yüzer havuz, kuru havuz ve yarı ıslak kızağın temizliğinin yapılması zorunlu olacak.

* STANDARTLARA UYMA ZORUNLULUĞU: Tersane işletme izni aldıktan sonraki üç yıl içinde kurum İSO kalite ve OHSAS 18001 çevre ve iş sağlığı standardı almak zorunda olacak.

* YANGIN VE ELEKTRİK KABLOLARI: Yangın donanımları, hava tankları, kanca ve benzeri donanımlar, propan, asetilen gibi tüpler, elektrikli aletler, kablolar ve bunlarla ilgili besleyici panolar uluslar arası standartlara göre sertifikalandırılacak. Bunların kontrolleri belli sürelerle yapılacak.

* KADROLU ELEMAN: Vinç operatörleri ve operasyonda çalışan operatöre yardımcı elemanlar, iş güvenliği ve yangınla mücadele personeli işlerinde uzman ve kadrolu olacak. Taşeron çalıştırılamayacak.

* TERSANELER KAPATILACAK: Yönetmelikte yer alan çevre ve iş güvenliği ile ilgili bu hükümlere uyulup uyulmadığı yılda bir kez denetlenecek. Ve uyarılar dikkate alınmazsa tersane kapatılacak.