kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rektörler kontenjan artırımını sakıncalı buldu

Yeni Haber
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, ÜAK olarak üniversite kontenjanlarının artırılmasını son derece sakıncalı ve Türk yükseköğretiminin kalitesini bozucu anlamda değerlendirdiklerini bildirdi.

Hacettepe Üniversitesi'nde toplanan ÜAK sonrasında açıklamada bulunan Akaydın, çoğunluğu rektörlerden oluşan 134 katılımcının toplantıya girdiğini söyledi.

Üniversitelerin kontenjanlarının artırılması durumunun ortaya çıktığını anlatan Akaydın, şu anda üniversitelerin altyapı, bütçe ve akademik personel sıkıntısı yaşadığını belirtti.

Akaydın, bu nedenlerle kontenjanların artırılmasını son derece sakıncalı ve Türk yükseköğretiminin kalitesini bozucu anlamda değerlendirdiklerini ifade ederek, "Şu anda birçok üniversitemizde öğrenci derslikleri, mevcut öğrencilere bile yetmemektedir.

Zaten geçtiğimiz yıllarda da Yükseköğretim Kurulu'nda ufak müjdelerle de olsa kontenjan artışları sağlanmıştır ve üniversiteler maalesef çok önemli bir doygunluğa erişmiştir. Bu tür kararların rektörlerin ve üniversitelerin görüşü alınmadan ileriye sürülmesini de kurulumuz, üniversite özerkliğine de ayrıca bir müdahale olarak yorumlamaktadır" açıklamasında bulundu.


"ÖSS DEĞİŞİKLİĞİ KATSAYI NEDENİYLE YAPILIYOR"

ÖSS sisteminde yapılması düşünülen değişikliklere de dikkat çeken Akaydın, bu değişikliğin amacının meslek liselerinden üniversiteye geçişte katsayı uygulamasının ortadan kaldırılmasının yattığını savundu.

Akaydın, ÜAK olarak ÖSS sistemindeki değişikliklerin aceleci bir şekilde ÜAK'ın ve Rektörler Komitesi'nin görüşleri alınmadan geçirilmesini Türk yükseköğretimin geleceği açısından sakıncalı bulunduğunu açıkladı.

Akaydın, gelecek ay 22 üniversitede önümüzdeki rektör seçimlerinin olduğunu anımsatarak, rektör adaylarının ilk 6'sının üniversiteler tarafından belirlendiğini, bu isimlerin 3'ünün ise YÖK'te seçilerek Cumhurbaşkanı'na gönderildiğini anlattı.

Bir süredir bu elemelerin YÖK'e davet edilen rektör adaylarının bir mülakatla değerlendirilmesi ile gerçekleştiğini açıklayan Akaydın, "YÖK'ün rektör adayları değerlendirme komitesi de mevcuttur. Bunun ötesinde bu tür bir değerlendirme yapılmasını Üniversitelerarası Kurul doğru bulmamaktadır" dedi.

(ANKA)