kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yeni dünya düzenine süper dörtlü damgasını vuracak

MAHMUT SANCAK
BRIC ülkeleri yeni dünya düzenini kurmak için kolları sıvadı. Yetkililer yaptıkları açıklamada, "Hedefimiz çok kutuplu ve daha demokratik bir yapı oluşturmak" dedi..
Dünya ekonomisinin yeni yıldızları BRIC ülkelerinin (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) dışişleri bakanları Rusya'nın Ekaterinburg kentinde bir araya geldi. Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim dünya düzeninde yeniden yapılanma döneminin geldiğini belirterek, "BRIC ülkeleri dünya düzeninin işleyişini değiştirmek için ortak hareket etme kararı almıştır. Bunun için ekonomik gücümüzü daha etkin bir politika doğrultusunda yeniden oluşturacağız" dedi. Yetkililer yeni dünya düzeninde çok kutuplu ve daha demokratik bir yapının hedeflendiğini belirterek, 'Alınan kararlar herhangi bir ülkeye yönelik değildir' açıklamasında bulundu. Yetkililer yeni düzende başta ekonomik konular olmak üzere her alanda daha fazla ortak çalışmanın ön plana çıkması gerektiğine işaret etti.

"KRİZLERİ ÖNLEDİK"
Hindistan Dışişleri Bakanı Paranab Mukherjee ise BRIC ülkelerinin desteği sayesinde küresel ekonominin krizleri daha kolay atlattığına işaret ederek şunları söyledi: "Bu ülkeler piyasalarda yaşanan durumun daha kötüye gitmesini engelledi. BRIC ülkelerinin dünya ekonomisi üzerinde gelecekte çok daha etkili bir rol üstlenmesi doğal olacak". Toplantının sonuç bildirgesinde, "Hukukun üstünlüğüne dayanan çok daha demokratik bir dünya düzenin kurulması artık kaçınılmaz hale gelmiştir" denildi.

HEDEF ÇOK KUTUPLULUK
Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi gıda krizine yönelik yaptığı açıklamada sorunun bu noktaya gelmesinde gelişmiş ülkelerin verimsiz çalışan çiftçilerini desteklemesinin önemli rol oynadığını savundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise düzenlenen toplantının ve burada alınan kararların sembolik bir değer taşımadığını, üzerinde mutabık kalınan her konunun tek kutuplu dünyadan 'çok kutuplu' bir dünya düzenine geçiş için değerlendirileceğini belirtti. Toplantılarda tartışılan konuların başında küresel finans piyasalarının durumu, Birleşmiş Milletler reformu, fakirlik, iklim değişimi, enerji kaynaklarının güvence altına alınması ve gıda sorunu yer aldı. Bu ülkelerin bir sonraki toplantısı 2009'da Hindistan'da yapılacak.