kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in başkanlığındaki ekonomik değerlendirme toplantısı 7 saat sürdü.

'Para politikaları ihtiyatlı uygulanacak'

ANKARA
Ekonomi Değerlendirme Toplantısı'nda enflasyondaki artışa neden olarak gösterilen enerji ve gıda konusunda yerel imkanlarla çözüm üretme kararı alındı. Maliye ve para politikaları ise ihtiyatlı biçimde uygulanacak..
Ekonomi yönetimi, enflasyondaki artışın nedeni olarak gösterilen enerji ve gıda konusunda yerel imkanlarla çözüm üretme kararı aldı. Her iki konuda bölgesel olanak ve kaynakların kullanımı hızlandırılacak. Ayrıca, dünyada görülen enflasyonist baskıları en aza indirmek amacıyla maliye ve para politikaları koordineli ve ihtiyatlı bir biçimde uygulanacak. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığında yapılan Ekonomi Değerlendirme Toplantısı'nda global, yurtiçi ekonomik ve finansal gelişmeler ile geleceğe yönelik görünüm ele alındı. Toplantının ardından Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, şu mesajlar verildi:

ENERJİ İTHALATININ FATURASI: İhracattaki yüksek performansa karşın enerji ithalatının ilk 3 ayda yüzde 56.9 oranında artması cari işlemler açığını, enerjinin yanısıra, temelgıda ürünleri fiyatlarının da yüksek oranda artması da , enflasyonu olumsuz yönde etkiledi.

İHTİYATLI DAVRANILACAK: Gelecek dönemde genel olarak tüm dünyada görülen enflasyonist baskıları en aza indirmek amacıyla maliye ve para politikaları koordineli ve ihtiyatlı bir biçimde uygulanacak. Enerji ve gıda konusunda bölgesel olanak ve kaynakların kullanımı hızlandırılacak, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin uygulanması, bölgesel ekonomik kalkınma ve toplumsal gelişmenin hızlandırılması sağlanacak.

RİSKLERE RAĞMEN İYİLEŞME: Dünya ekonomisine ilişkin riskler sürmekle birlikte ABD ekonomisine ilişkin açıklanan son verilerin beklentilerden daha olumlu olmasıyla bekleyişlerde nispi bir iyileşme oldu. Ancak, başta enerji ve gıda olmak üzere emtia fiyatlarındaki artış eğilimi global ekonominin büyüme ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Türkiye ekonomisi de bu dış koşullardan belli ölçüde etkilendi.

TARIMSAL ÜRETİM: Geçen yıl ağır kuraklıkla düşen tarımsal üretimde bu yıl beklenen toparlanma, ekonominin büyümesini destekleyecek. Türkiye'nin, rekabet gücünü artıracak, büyüme ve istihdama katkı sağlayacak, kayıtdışılığı azaltacak reformlar yaşama geçirildi.

VERGİ GELİRLERİ: Yılın ilk 4 ayında bütçe perfomansının öngörülenden de güçlü oldu. Bu perfomansta vergi gelirlerindeki artış temel rol oynadı. Mali sistemin güçlenen yapısı, kamu finansman dengelerindeki iyileşme sağladığı dayanıklılığı güçlendirici bir unsur oldu.