kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kuzey-Güney için teklif... Türkİye'nin kuzey-güney ekseni için de teklif sunduğunu anlatan Karaman, Samsun Limanı'na Tren Ferisi yapılacağını, böylece Rusya'dan gelen yüklerin Karadeniz'i gemilerle geçtikten sonra Türkiye'ye ulaşacağını söyledi. Karaman, demiryoluyla güneye indirilen yükün, buradan alıcısına taşınabileceğini söyledi.

72 milyar $'lık yük taşıma kapışması

Olcay AYDİLEK / SEUL
Rusya ve İran'ın yük taşımacılığında Türkiye'yi devre dışı bırakma planına karşı TCDD, Dünya Demiryolları Birliği'ne 72 milyar dolarlık ulaşımın Türkiye'den geçmesini önerdi..
TCDD, Rusya ve İran'ın uluslararası yük taşımacılığında Türkiye'yi devre dışı bırakma planına karşı atağa geçti. TCDD, doğu-batı ekseninde taşınacak yıllık 72 milyar dolarlık ulaşım pastası oluşturan yükün, Türkiye'den geçen koridorlar üzerinden uluslar arası pazarlara açılması için Dünya Demiryolları Birliği'ne (UIC) öneride bulundu. Dünya Demiryolları Birliği'nin, 72. Genel Kurulu, Güney Kore'nin Başkenti Seul'de gerçekleştirildi. Rusya ve İran, Basra Körfezi'nde toplanacak yüklerin, kendi ülkelerindeki demiryolu hatlarından Avrupa'ya taşınmasının daha avantajlı olacağını savundu. Toplantıda, söz konusu yükün, Irak ve Suriye üzerinden demiryoluyla Akdeniz'e taşınması, daha sonra da denizyoluyla alıcı ülkeye gönderilmesi önerisi de gündeme getildi. TCDD, Türkiye'yi by-pass edecek bu önerilere karşı çıktı. TCDD Genel Müdürü Karaman, Türkiye'nin demiryolu alanında yeni yatırımlar yaptığını belirterek, Türkiye üzerinden geçecek hatların hem daha kısa hem güvenli hem de ekonomik olduğunu söyledi. Bunun üzerine, Türkiye'den geçecek alternatif hatların incelenmesine karar verildi. TCDD Genel Müdürü Karaman, önerilerin kabul edilmesi durumunda yıllık 72 milyar dolarlık ulaşım pastasından Türkiye'nin daha fazla pay alacağını belirterek, "İlk etapta Türkiye yüzde 5'lik pay, yani yaklaşık 3.5 milyar dolar gelir hedefliyor" dedi.
Haberin fotoğrafları