kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hilmi Güler

Elektrik kesilirse sorumlusu kim olacak belli değil!

HACER GEMİCİ
Türkiye arz güvenliğini tartışırken Enerji Bakanı Hilmi Güler, "Bu EPDK'nın sorunu" dedi. Ateşten top da bir anda EPDK'ya geçti..
Yaz sıcaklarının erken başlaması ve yaklaşan Avrupa Futbol Şampiyonası 'elektrikte arz güvenliği' konusunu yine gündeme taşıdı. Gündemi değiştirecek son açıklama ise Enerji Bakanı Hilmi Güler'den geldi. Elektrikteki arz sıkıntısına karşı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Ankara'da yaptığı bir açıklamada, "Arz güvenliği meselesi bizim değil EPDK'nın (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) sorumluluğunda" dedi. Bakan'ın açıklaması ile birlikte EPDK da arz güvenliği olarak ifade edilen ateşten topu bir anda kucağında bulmuş oldu. Konuyla ilgili görüştüğümüz Enerji Bakanlığı yetkilileri, 2001 yılında yasalaşan 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile kamunun yatırım yapmasının önünün kesildiğini dile getirerek, "Bu kanun özel sektörün yatırım yapmasını teşvik ediyor. Eğer devletin önünde böyle bir engel olmasaydı, devlet alım ve fiyat garantisi verip santral kurardı. O zaman Türkiye'de bir elektrik sorunu olmazdı belki ama başka sorunlar olurdu" diyerek 4628 sayılı yasa ile Enerji Bakanlığı'nın yani kamunun yatırımda devre dışı kaldığını dile getirdi.

KURULUŞ KANUNUNDA VAR
Her ne kadar 4628 sayılı yasada enerji alanındaki yatırımların özel sektör tarafından yapılmasını teşvik etse de 'ihtiyaç duyulması halinde kamunun da devreye girebileceği' yönünde bir maddenin olduğu biliniyor. Bu arada konuyla Enerji Bakanlığı'nın teşkilat ve görevlerini düzenleyen yasanın 2'inci maddesinin 6. fıkrası da, " Kamu ihtiyaç,güvenlik ve yararına uygun olarak enerji ve tabii kaynaklar ile enerjinin üretim,iletim, dağıtım,tesislerinin etüt,kuruluş,işletme ve devam ettirme hizmetlerinin genel politikasını tespit çalışmalarının koordinasyonunu temin etmek ve denetlemek" diyerek olası bir arz güvenliği sırasında Bakanlığın da sorumluluğu olduğunu ortaya koyuyor. Edinilen bilgiye göre arz güvenliği sorunu EPDK ile Enerji Bakanlığı arasında 2005 yılından bu yana bir çok yazışmaya konu olmuş durumda. 2005'te Enerji Bakanlığı tarafından EPDK'ya gönderilen bir yazıda, "Arz güvenliği sorunu var, kamunun da yatırım yapmasını istiyoruz" denildi. EPDK da cevaben, yatırımın özel sektör tarafından yapılmasının doğru olacağını belirttikten sonra, "Ancak özel sektör yetersiz kalıyor diyorsanız, EÜAş da yatırımcı olabilir. Bu konu sizin sorumluluğunuzda" dedi. Gelinen son noktada EPDK, "Arz güvenliği soruruna karşı kamunun yatırım yapma yetkisi Enerji Bakanlığı'nın elinde" derken Enerji Bakanı Hilmi Güler, "Sorumluluk EPDK" diyerek karşı tarafı adres gösteriyor. Özel sektör temsilcileri ise "Elektrikte kesinti ihtimali yaklaştıkça herkes sorumluluğu üzerinden atmak istiyor. Ancak bu sıkıntıyı değiştirmeyecektir" yorumunu yapıyor.
Haberin fotoğrafları